Sałatka z pieczonej brukselki i dyni z żurawiną
23.10.15
3
Banalne
,
bez glutenu
,
brukselka
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
dynia
,
Kulinaria
,
warzywa
Wege piątek
Nie wiem jak u Was, ale u mnie rozpoczął się sezon na brukselkę, który potrwa aż do Świąt Bożego Narodzenia, dlatego też postanowiłam przygotować coś z tego niedocenionego warzywa. Wiem, że brukselka to dość kontrowersyjne warzywo, są tacy którzy jej nie cierpią, ja jednak zaliczam się do drugiej grupy - bardzo lubię te miniaturowe kapustki. Z czasów dzieciństwa pamiętam ją jedynie z zupy warzywnej z mrożonki. Mnie jednak te zupy smakowały, a brukselkę wyławiałam ze wszystkich talerzy, w przeciwieństwie do ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam za ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do brukselki w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z tym warzywem w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za brukselką, być może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;)
Składniki:
- 500g brukselki
- pół niedużej dyni
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- płatki chili (opcjonalnie)
- duża garść suszonej żurawiny
Sos winegret:
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Brukselkę obrać, oczyścić i pokroić wzdłuż na pół. Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w niewielką kostkę. Warzywa, wraz z czosnkiem wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać oliwą, posypać solą i pieprzem oraz płatkami chili, jeśli używacie. Wszystko dokładnie wymieszać, aby warzywa równomiernie pokryły się oliwą i przyprawami. Piec przez około 45 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. W czasie pieczenia zamieszać je raz lub dwa, aby równomiernie się upiekły. Pod koniec pieczenia dodać suszoną żurawinę.
W międzyczasie przygotować sos winegret - w niewielkiej miseczce wymieszać musztardę z octem ryżowym (lub cytryną), powoli dodawać oliwę ciągle mieszając, aż składniki się połączą tworząc gładki, jednolity sos. Doprawić solą i pieprzem.
Warzywa przełożyć do dużej miski, polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, letnie lub na zimno wg uznania.
Smacznego!
do tego tylko jakaś kasza i wspaniały obiad gotowy!
OdpowiedzUsuńPyszny miks!
OdpowiedzUsuńJa za brukselką przepadam, za dynią i żurawiną również, więc taką sałatkę zjadłabym z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuń