niedziela, 18 listopada 2018

Pasta z wędzonego łososia


pasta łososiowa
Pasta z wędzonego łososia

Pyszna pasta z wędzonego łososia, to kolejne danie islandzkie. Taką kremową pastę z wędzonego łososia można podać z tostem lub krakersami. Idealnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka na wszelkiego rodzaju imprezy. Dodatek drobno pokrojonej czerwonej cebuli sprawia, że gładka masa nabiera wyrazu i chrupkości. Takie smarowidło z łososia jest niezwykle smaczne, po prostu pyszne - gorąco polecam! 


kremowa pasta z łososia


Pasta z wędzonego łososia



Składniki: 



  • 200g wędzonego łososia
  • 200g serka kremowego (najlepiej Philadelphia)
  • sok z cytryny
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • kilka kropli sosu Tabasco (lub do smaku)
  • świeżo mielony czarny pieprz

Pasta z wędzonego łososia

Przygotowanie: 



Łososia wędzonego, serek kremowy i sok z cytryny dokładnie zmiksować. Dodać drobniutko pokrojoną czerwoną cebulę i  posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, sosem Tabasco i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 
Podawać z krakersami, tostem lub grillowaną bagietką. 



Smacznego!

Kuchnia skandynawska 2018 Andrzejkowa uczta 2

3 komentarze:

  1. Idealny dodatek do kanapek. Ależ Ty się rozkokosiłaś w tej akcji :P Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta jest super! To chyba dzieki wizycie na Isnaldii tuz przed :) Poza tym pzywiozlam sobie ksiazke z przepisami islandzkimi, stad tyle ich pojawilo sie na blogu :)

      Usuń
    2. PS. Jak tam planujesz jakas akcje na ten rok? Zdaje sie ze pieczarki sie zblizaja? :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...