sobota, 12 stycznia 2013

Jajecznica na boczku

Kolejny pomysł na pyszną jajecznicę. Tym razem usmażona na boczku i wytopionym z niego tłuszczu. Oczywiście z dodatkiem cebulki, jest pyszna, aromatyczna i kleista, taka jaką uwielbiam! Dodam tylko, że wbrew pozorom nie jest to szybkie danie, składniki trzeba powoli podgrzewać, wytapiać, smażyć, dusić, aby stopniowo wydobyć cały ich smak. Dlatego też jest ona idealna na sobotnie leniwe śniadanie. Polecam! 
  • 100-150g boczku, niezbyt tłustego, jednakże niezbyt chudego;) 
  • 1-2 cebule
  • 5-6 jajek
  • sól, pieprz
Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię i smażyć na niewielkim ogniu aż tłuszcz się wytopi, gdy będzie go już na patelni sporo dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dokładnie wymieszać i powoli smażyć aż cebula pokryje się tłuszczem, nastepnie przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając aż zmieni kolor na lekko brązowy, ale nadal bedzie wilgotna i kleista. Wlać jajka, delikatnie mieszać i smażyć do uzyskania porządanej konsystencji (u mnie lekko rzadka). Od razu podawać z ulubionym pieczywem.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. łoo.. taki poranek to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, tak można zacząć, aby mieć energię na cały dzień;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...