Makaron z cukinią i szafranem
Chodziłam i kręciłam się po mieszkaniu. Miałam ochotę "coś przekąsić", jednak nie miałam żadnego konkretnego planu na obiad, nie miałam też nic "obiadowego" w lodówce. Zaczęłam przeglądać książki i doszłam do wniosku, że najszybsza w przygotowaniu będzie jakaś potrawa z makaronu. Zajrzałam na półkę z warzywami i wypatrzyłam tam cukinię, dodałam szafranu, śmietany i odrobinę chili, aby nadać całości odrobinę wyrazu. I tak oto, w niecałe 30 minut, powstał makaron z cukinią i szafranem - wyśmienite, delikatne, kremowe danie. Polecam!
- porcja długiego makaronu dla dwóch osób
- oliwa do smażenia
- 1-2 średnie cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- szczypta szafranu
- 1 - 2 cukinie, w zależności od wielkości, ja miałam dwie malutkie tzw. baby i to wystarczyło;)
- sól i pieprz
- dwie szczypty płatków chili lub około połowy świeżej papryczki chili drobniutko pokrojonej
- 100-150ml gęstej śmietany
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę aż się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szafran, smażyć przez chwilę, następnie dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę, wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać śmietanę i dodać chili. Dusić przez kilka minut. Dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i od razu podawać, posypane startym parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.