Fasolka szparagowa z woka
Przepis na fasolkę szparagowa z woka upatrzyłam w książce "Dania z Woka", którą dostałam od rodziców. Już gdy po raz pierwszy przeglądałam tę książkę, zwróciłam uwagę na ten przepis i zaznaczyłam go, jako ciekawy i godny wypróbowania. I gdy tylko w domu pojawiła się fasolka, od razu wiedziałam jak ją przygotuje;) Ponadto, jak większość dań przygotowywanych w woku, dań typu stir-fry, jest niesamowicie proste, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu, co stanowi jego ogromną zaletę, szczególnie kiedy wraca się do domu po 18, głodnym, zmęczonym i złym;) Polecam!
Składniki:
- 450g zielonej fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 łyżki oleju arachidowego (użyłam sezamowego)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 gwiazdka anyżu
- olej sezamowy do smażenia
Przygotowanie:
Fasolkę umyć, dobrze odsączyć i odciąć końcówki, a następnie przekroić na pół.
W niewielkiej miseczce wymieszać sos sojowy, miód i olej arachidowy (sezamowy).
Chili drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć ciągle mieszając. Dodać papryczkę chili, czosnek i gwiazdkę anyżu, zamieszać i chwilę smażyć. Dodać sos, dokładnie wymieszać, odłowić gwiazdkę anyżu i wyrzucić ją.
Smażyć przez kolejnych kilka minut aż fasolka zmięknie. Podawać natychmiast.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.