Pieczone buraki
Buraki - wspaniałe, choć wydaje mi się trochę niedocenione warzywo. A przecież można z niego wyczarować mnóstwo wyśmienitych potraw o fantastycznych kolorach.
Dziś we wspólnym gotowaniu postanowiliśmy przygotować pieczone buraki. Zdecydowałam się na upieczenie ich z czosnkiem i cebulką w miodowo-balsamicznej glazurze. Okazały się pyszne, fantastyczne, po prostu nieziemskie - gorąco polecam! W kuchni aromat pieczonych warzyw czuć było jeszcze rano, a gdy wyrzucałam papier od pieczenia, pachniał tak wspaniale burakami, przypieczonym miodem i octem balsamicznym, ze miałam ochotę go schrupać;)
Zobaczcie tez jakie pomysły na pieczenie buraków mieli pozostali uczestnicy zabawy:Panna Malwinna, Lejdi, Mirabelka Mopsik, Bartoldzik, Aleksandra.
Zobaczcie tez jakie pomysły na pieczenie buraków mieli pozostali uczestnicy zabawy:Panna Malwinna, Lejdi, Mirabelka Mopsik, Bartoldzik, Aleksandra.
Pieczone buraki
Składniki:
- 0,5kg surowych buraków
- 2 czerwone cebule
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- szczypta nasion kminku
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
- odrobina fety (opcjonalnie, do przybrania)
- szczypta koperku (opcjonalnie, do przybrania)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Buraki i cebule obrać i pokroić w ósemki. Czosnek obrać ze skórki.
W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę, ocet balsamiczny i miód, dodać kminek, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Buraki zalać sosem i wymieszać, aby dokładnie się nim pokryły.
Buraki zalać sosem i wymieszać, aby dokładnie się nim pokryły.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać buraki, cebulę i czosnek, posypać niewielką ilością tymianku i piec przez godzinę lub do czasu aż buraki będą miękkie lecz wciąż jędrne.
Podawać posypane pokruszoną fetą i koperkiem.
Podawać posypane pokruszoną fetą i koperkiem.
Smacznego!
Niby takie proste danie, ale smak na pewno złożony i wypasiony ;)
OdpowiedzUsuńTe buraki sa rewelacyjne, fantastyczne, nieziemskie!
Usuńsmacznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńAle fsktycznie sa o niebo lepsze - sa po prostu boskie! :)
UsuńDech zapieraja Twoje buraczki :-)
OdpowiedzUsuńDzieki;) One nie tylko zapieraja dech, ale to raj dla podniebienia ;)
UsuńBardzo ładnie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńA smakuja o wiele lepiej! Polecam!
UsuńAleś mi smaku narobiła! Znowu! :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie:) Przeciez chyba o to na blogu kulinarnym chodzi:) Goraco polecam te buraczki - sa pyszne:)
Usuńuwielbiam buraczki, pod każda postacią, tez uwazam, że to wspaniałe, ale niedoceniane warzywo! a te Twoje to w ogóle wyglądają jak poezja!
OdpowiedzUsuńDziekuje! I przyznaje - sa naprawde przepyszne! Polecam:)
UsuńPomocy, piekę je już ponad godzinę w 200 stop stopniach, ostatnia półka i sa twarde, co robię źle?? Pokroiłam w plasterki (plus ziemniaczki młode i marchewka/ papryka) , na najniższej blaszce - wszyscy mówią o 40 min a u mnie jest tak długo??/
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia co może być nie tak, może to kwestia buraków? spróbuj przykryć naczynie w którym pieczesz folią aluminiową, trochę zaparują, ale dzięki temu szybciej "dojdą". Daj znać czy się w końcu upiekły ;)
Usuńdziś je robię, uwielbiam buraki :)
OdpowiedzUsuńdziś je robię, uwielbiam buraki :)
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze:) Polecam rowniez salatke z burakow ;)
UsuńBuraczki super,ja je trochę gotuję,a potem trzymam w tej marynacie jakiś czas i wstawiam do pekarnika...zawsze udane polecam!
OdpowiedzUsuń