wtorek, 24 września 2013

Pieczone buraki



Pieczone buraki

Buraki - wspaniałe, choć wydaje mi się trochę niedocenione warzywo. A przecież można z niego wyczarować mnóstwo wyśmienitych potraw o fantastycznych kolorach. 
Dziś we wspólnym gotowaniu postanowiliśmy przygotować pieczone buraki. Zdecydowałam się na upieczenie ich z czosnkiem i cebulką w miodowo-balsamicznej glazurze. Okazały się pyszne, fantastyczne, po prostu nieziemskie - gorąco polecam! W kuchni aromat pieczonych warzyw czuć było jeszcze rano, a gdy wyrzucałam papier od pieczenia, pachniał tak wspaniale burakami, przypieczonym miodem i octem balsamicznym, ze miałam ochotę go schrupać;)
Zobaczcie tez jakie pomysły na pieczenie buraków mieli pozostali uczestnicy zabawy:Panna Malwinna, Lejdi, Mirabelka Mopsik, Bartoldzik, Aleksandra.

Pieczone buraki


Składniki:
  • 0,5kg surowych buraków
  • 2 czerwone cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta nasion kminku
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
  • odrobina fety (opcjonalnie, do przybrania)
  • szczypta koperku (opcjonalnie, do przybrania)

buraki pieczone

Przygotowanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Buraki i cebule obrać i pokroić w ósemki. Czosnek obrać ze skórki.

W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę, ocet balsamiczny i miód, dodać kminek, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. 
Buraki zalać sosem i wymieszać, aby dokładnie się nim pokryły.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać buraki, cebulę i czosnek, posypać niewielką ilością tymianku i piec przez godzinę lub do czasu aż buraki będą miękkie lecz wciąż jędrne. 

Podawać posypane pokruszoną fetą i koperkiem.


buraki pieczone miodowo-balsamiczne

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Niby takie proste danie, ale smak na pewno złożony i wypasiony ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te buraki sa rewelacyjne, fantastyczne, nieziemskie!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ale fsktycznie sa o niebo lepsze - sa po prostu boskie! :)

      Usuń
  3. Dech zapieraja Twoje buraczki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki;) One nie tylko zapieraja dech, ale to raj dla podniebienia ;)

      Usuń
  4. Aleś mi smaku narobiła! Znowu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie:) Przeciez chyba o to na blogu kulinarnym chodzi:) Goraco polecam te buraczki - sa pyszne:)

      Usuń
  5. uwielbiam buraczki, pod każda postacią, tez uwazam, że to wspaniałe, ale niedoceniane warzywo! a te Twoje to w ogóle wyglądają jak poezja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje! I przyznaje - sa naprawde przepyszne! Polecam:)

      Usuń
  6. Pomocy, piekę je już ponad godzinę w 200 stop stopniach, ostatnia półka i sa twarde, co robię źle?? Pokroiłam w plasterki (plus ziemniaczki młode i marchewka/ papryka) , na najniższej blaszce - wszyscy mówią o 40 min a u mnie jest tak długo??/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia co może być nie tak, może to kwestia buraków? spróbuj przykryć naczynie w którym pieczesz folią aluminiową, trochę zaparują, ale dzięki temu szybciej "dojdą". Daj znać czy się w końcu upiekły ;)

      Usuń
  7. dziś je robię, uwielbiam buraki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziś je robię, uwielbiam buraki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze:) Polecam rowniez salatke z burakow ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...