Pieczarki faszerowane płatkami owsianymi
28.4.14
8
Kulinaria
,
Łatwe
,
pieczarki
,
płatki owsiane
,
przekąska
,
przystawka
,
Szybkie (do pół godziny)
Na zakończenie pieczarkowego tygodnia u Mopsika wspólnie postanowiłyśmy przygotować pieczarki faszerowane. Ja zdecydowałam się przygotować pieczarki faszerowane płatkami owsianymi, początkowo nie byłam pewna efektu, ale ten farsz okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę! Pieczarki są fantastyczne, aromatyczne, mięsiste i sycące. A do tego zdrowe i idealnie nadają się dla tych którzy nie przepadają za mięsem. Wszystkim gorąco polecam wypróbować tak nadziewane pieczarki, nawet jeśli nie jesteście fanami płatków owsianych - w tym farszu w ogolę ich nie czuć, a dzięki pomidorom i szczypcie pieprzu kajeńskiego farsz jest niezwykle ciekawy w smaku - kwaskowo - pikantny!
Składniki:
- 4 wielkie pieczarki (ewentualnie 1 dodatkowa do starcia do farszu)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 garście płatków owsianych
- około pół szklanki przecieru pomidorowego (passaty)
- słodka i ostra papryka w proszku
- szczypta lub dwie pieprzu kajeńskiego
- sol, pieprz
- kawałek żółtego sera (opcjonalnie)
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim pokrojona w drobna kostkę cebule i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie.
Z kapeluszy delikatnie ściągnąć skórkę i delikatnie wyciągnąć nóżki i zetrzeć je na tarce, jeżeli nie są one zbyt duże, należy zetrzeć jedna dodatkowa pieczarkę. Starte pieczarki dodać do usmażonej cebuli, dokładnie wymieszać i smażyć chwile, aż zmiękną i puszcza nieco wody. Dodać płatki owsiane, wymieszać, dolać przecieru pomidorowego, jednak nie za dużo, aby masa nie była zbyt zadka, jeśli tak się jednak stanie należy ja odparować, dokładnie wymieszać, aby płatki pokryły się płynem i smażyć na małym ogniu, często mieszając. Doprawić słodką i ostra papryka, sola i pieprzem oraz pieprzem kajeńskim do smaku. Farsz nakładać do pieczarek, można go nakłaść z lekką górką. Pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut lub do czasu aż pieczarki będą miękkie. Pod koniec pieczenia, pieczarki można posypać startym żółtym serem, jeśli używacie.
Smacznego!
Znów mnie zaskoczyłaś, to już dziś drugi raz ;) Ciekawa jestem tego nadzienia bardzo. Dziękuję za wspólne nadziewanie i czekam na zgłoszenie wpisu do akcji ;)
OdpowiedzUsuńFajnie, lubię zaskakiwać ;) I cieszę się, że ten przepis Cię zainteresował:) Farsz jest na prawdę pyszny, mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Polecam wypróbowac! :) Przepis dodam jak tylko mikser go sciagnie :(
UsuńCiekawy pomysł z tymi płatkami owsianymi :) Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńTak! bardzo ciekawy i pyszny, tak mi smakował, że chyba zrobię je wkrótce jeszcze raz, tylko w zdecydowanie większej ilości;) Polecam wypróbować! :)
UsuńBardzo fajnie wyglądają, muszą być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńDziekuje! Byly po prostu fantastyczne! :)
UsuńCudne:) nie omieszkam spróbować:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Są na prawdę pyszne, gorąco polecam! :)
Usuń