Ryba w wiórkach kokosowych z sałatką sweet chilli
30.4.14
4
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
danie główne
,
kokos
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
ryba
,
sweet-chilli
Witam! Dziś chciałabym zaproponować Wam przepis na pyszna rybę w kokosowej panierce z fantastyczna sałatką na bazie sosu sweet chilli. Przepis ten podpatrzyłam na stronie bbcgoodfood, a ze akurat miałam w domu białą rybę od razu postanowiłam go wypróbować. Ryba w wiórkach kokosowych smakuje fantastycznie, a sałatka jest lekka orzeźwiająca i lekko słodka. Całość to perfekcyjny, lekki, smaczny i szybki obiad. Polecam!
Składniki:
- 250g białej ryby (u mnie łupacz)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki maki
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- sol, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- pół główki salaty lodowej
- pół zielonego ogórka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka sosu sweet chilli
Przygotowanie:
Przygotowanie sałatki - sałatę pokosztować, ogórka dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasionka i pokroić w plasterki, wrzucić do większej miski. W miseczce wymieszać majonez z sosem sweet chili i połączyć z pokrojonym ogórkiem i sałatą, dokładnie wymieszać.
Przygotowanie ryby - rybę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej. W głębokim talerzu roztrzepać jajko z odrobina wody, w drugim talerzu wymieszać mąkę z wiórkami kokosowymi. Rybę obtoczyć w mace z wiórkami, następnie w jajku, jeszcze raz w mace z wiórkami i smażyć na mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony, aż będzie złocista i usmażona w środku. Podawać z sałatką i cytrynką.
Smacznego!
Super przepis, w sam raz na moją obecną szerokość geograficzną. Niestety mój mężczyzna nie jada kokosa pod żadna postacią :-( Może zrobie kiedyś tylko dla siebie, a jemu obtoczę w bułce tartej ;-). Sałatka brzmi super, na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńJak mozna nie lubic kokosa? :( ja uwielbiam:) a rybe polecam, jest bardzo prosta, a jednoczesnie niesamowice smaczna ;)
UsuńEchhhh, ja też tego nie rozumiem, bo również uwielbiam. A tym bardziej jak można nie lubić kokosa jak się mieszka na Karaibach, gdzie jest on podstawowym składnikiem większości potraw. Ostatnio nawet zrobiłam sama wiórki kokosowe, więc jak się tylko złowi odpowiednia rybka, to spróbuję :)
UsuńWygląda niedamowicie. :)
OdpowiedzUsuń