Rondel burgundzki
Rondel burgundzki to zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem różnego rodzaju mięs. Nie wiem skąd wzięła się nazwa i czy faktycznie potrawa ta pochodzi z burgundii, dla mnie jest to niezapomniany smak dzieciństwa, którym chciałabym się z Wami podzielić. Moja mama dawno temu przygotowywała tę potrawę jako szybkie, proste i ekonomiczne danie. Idealnie nadaje się do wykorzystania resztek wędlin (kiełbasy, parówek, boczku). Postanowiłam przygotować tę zapiekankę do wyzwania wspólnego gotowania w którym dziś wzięły udział: Mirabelka, Panna Malwinna, Mops i Jutinka.
Składniki:
- 1,2-1,5kg ziemniaków (w zależności od wielkości naczynia)
- 150g boczku
- 2 parówki
- pół laski kiełbasy
- 150ml śmietany
- 1 jajko
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- papryka słodka i ostra
- tymianek
- masło
Przygotowanie:
Ziamniaki obrać, pokroić w plasterki i obgotować przez kilka minut.
Naczynie żaroodpone wyłożyć boczkiem pokrojonym w plastry, następnie ułożyć na nim warstwę ziemniaków, posypać solą, pieprzem i ziołami, na niej warstwę pokrojonych w plasterki parówek, następnie ponownie ziemniaki również posypane ziołami i przyprawami, na nich plasterki kiełbasy i ponownie warstwę ziemniaków. Na każdej wartswie ziemniaków można ułożyć kilka cienkich płatków masła. Całość zalać śmiataną wymieszaną z jajkiem, posypać ziołami i przyprawami. Pod koniec pieczenia wierzch zapiekanki posypać żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do godziny, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Smacznego!
Mniaaaam! :) Uwielbiam takie zapiekanki! I jeszcze jak piszesz, że szybkie proste i ekonomiczne to już w ogóle trafia na listę moich ulubieńców!
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze i polecam wyprobowac! :)
UsuńMnie również Twoja propozycja bardzo przypadła go gustu. Dziękuję za wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńOch, no to strasznie sie ciesze i polecam wyprobowac :)
Usuń