Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
27.1.15
3
Czasochłonne (ponad godzina)
,
dieta pęcherzykowa
,
klopsiki
,
Kulinaria
,
mięso
,
mięso mielone
,
pulpety
,
Zaawansowane
Mięsne wtorki
Przedstawiam kolejny dietetyczny przepis. Nawet będąc na diecie można zjeść coś smacznego i aromatycznego. Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym "chodziły" za mną już od jakiegoś czasu - pyszne, delikatne pulpeciki w gęstym, intensywnie pomidorowym sosie - pycha. Jestem pewna, że będą smakowały nie tylko osobom na diecie. Polecam!
Składniki:
- 500g mielonego mięsa indyczego
- 1 jajko
- 2 garście bułki tartej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Na sos:
- 1 szalotka
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 500ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta cukru
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pulpeciki:
Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Z mięsa ulepić małe pulpeciki, odłożyć na bok.
Sos pomidorowy:
Szalotkę drobniutko pokroić i przesmażyć na łyżce oliwy aż się lekko zeszkli, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę smażyć. Wlać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, dodać zioła i przyprawy i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. Do sosu wrzucić surowe pulpeciki i ponownie gotować przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso wewnątrz pulpecików będzie ugotowane. Sos doprawić do smaku.
Podawać z ryżem lub kuskusem przybrane natką pietruszki.
Smacznego!
Apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńMyslę, że ciekawie taki sos można przyrządzić na sposób hinduski dodając np. kumin, chilli, kurkumę, chociaż sam w sobie też wygląda bardzo smacznie. :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej mozna, kazdy przepis mozna dowolnie interpretowac. Ten sos jest akurat taki bardzo tradycyjne, pomidorowy, moze neico a la wloski, z ziol tylko bazylia i oregano. Ale dzieki za podpowiedz, moze w najblizszym czasie zrobie taki sos pomidorowy na indyjska nute ;)
Usuń