piątek, 24 kwietnia 2015

Carpaccio z pieczarek

Dziś już ostatni dzień Pieczarkowego Tygodnia, z tej okazji postanowiłam przygotować coś innego, a o czym myślałam już od dawna - carpaccio z pieczarek. Ponieważ często zdarzało mi się podjadać surowe pieczarki, gdy coś z nich przygotowywałam i bardzo mi one smakowały, w końcu zebrałam się i poświęciłam im całe danie i osobny wpis. Carpaccio niesamowicie mi smakowało, zjadłam cały talerz, który widzicie na zdjęciach. Mam nadzieję że lubicie surowe pieczarki i że to danie zasmakuje Wam tak jak mnie;) Oczywiście jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, każdemu uda się je przygotować. Gorąco polecam!

Carpaccio z pieczarek


Składniki:
  • 300g świeżych, jędrnych, bielutkich pieczarek
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek extra virgin (lub oliwa truflowa)
  • sól, pieprz
Carpaccio z pieczarek

Przygotowanie:


Pieczarki obrać i schłodzić przez kilka minut w zamrażarce, aby łatwiej było je kroić, pokroić na cieniutkie plasterki i ułożyć na talerzu, aby lekko na siebie nachodziły. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, mocno posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem (może być kolorowy). Natychmiast podawać.


Carpaccio z pieczarek

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Czuję się zachęcona do wypróbowania u siebie. Ogromnie mi miło, że tak zaangażowałaś się w moją akcję. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam od dawna w planach :) Ale równiutko pokroiłaś te pieczarki, wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też miałam w planach już od dawna i w końcu się zmobilizowałam i zrobiłam ;)

      Usuń
  3. Pełna innowacja, czegoś takiego jeszcze nie widziałam. Sama pieczarki lubię tylko na surowo, lub marynowane ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że się podoba ;) I oczywiście polecam, bo jest pyszne ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...