Carpaccio z pieczarek
24.4.15
6
Banalne
,
bez glutenu
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
Kulinaria
,
pieczarki
,
przekąska
,
przystawka
,
sałatka
Dziś już ostatni dzień Pieczarkowego Tygodnia, z tej okazji postanowiłam przygotować coś innego, a o czym myślałam już od dawna - carpaccio z pieczarek. Ponieważ często zdarzało mi się podjadać surowe pieczarki, gdy coś z nich przygotowywałam i bardzo mi one smakowały, w końcu zebrałam się i poświęciłam im całe danie i osobny wpis. Carpaccio niesamowicie mi smakowało, zjadłam cały talerz, który widzicie na zdjęciach. Mam nadzieję że lubicie surowe pieczarki i że to danie zasmakuje Wam tak jak mnie;) Oczywiście jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, każdemu uda się je przygotować. Gorąco polecam!
Składniki:
- 300g świeżych, jędrnych, bielutkich pieczarek
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek extra virgin (lub oliwa truflowa)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i schłodzić przez kilka minut w zamrażarce, aby łatwiej było je kroić, pokroić na cieniutkie plasterki i ułożyć na talerzu, aby lekko na siebie nachodziły. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, mocno posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem (może być kolorowy). Natychmiast podawać.
Smacznego!
Czuję się zachęcona do wypróbowania u siebie. Ogromnie mi miło, że tak zaangażowałaś się w moją akcję. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam - były pyszne! :)
UsuńTeż mam od dawna w planach :) Ale równiutko pokroiłaś te pieczarki, wyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńJa też miałam w planach już od dawna i w końcu się zmobilizowałam i zrobiłam ;)
UsuńPełna innowacja, czegoś takiego jeszcze nie widziałam. Sama pieczarki lubię tylko na surowo, lub marynowane ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że się podoba ;) I oczywiście polecam, bo jest pyszne ;)
Usuń