Jajko sadzone z czosnkiem i cytryną
14.6.15
0
Banalne
,
bez glutenu
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
danie wegetariańskie
,
jajka
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
śniadanie

W niedzielny, leniwy poranek, lubię na spokojnie przygotować smaczne śniadanie. Dziś postanowiłam zrobić je w stylu arabskim, w związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej. Muszę przyznać, że kuchnia arabska wykorzystuje bardzo ciekawe i wydawałoby się dziwne połączenia smaków, jednak efekt jest zawsze fantastyczny. Przeglądając jedną z książek z przepisami ze Środkowego Wschodu (The New Book of Middle Eastern Food) trafiłam na interesujący przepis na przyrządzenie jajka sadzonego z dodatkiem czosnku i cytryny (!) oraz oczywiście mięty. Postanowiłam go wypróbować - efekt - rewelacja! Jajko z czosnkiem i orzeźwiającą cytryną i mięta - idealne na letnie śniadanie w gorący poranek! Koniecznie musicie je wypróbować!
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny (1-2 łyżki)
- 2 duże jajka
- masło do smażenia
- suszona mięta
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć na nim drobno posiekany czosnek, należy uważać, aby się zbytnio nie przyrumienił, ponieważ wtedy będzie gorzki. Dodać sok z cytryny i chwilę smażyć cały czas mieszając. Delikatnie wbić jajka, aby żółtka się nie rozlały. Jajka oprószyć solą i pieprzem oraz rozgniecioną w dłoniach suszoną miętą (ewentualnie drobno posiekaną świeżą). Smażyć jeszcze chwilę (najlepiej pod przykryciem), aby białko się ścięło, a żółtka były płynne. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.