niedziela, 14 czerwca 2015

Jajko sadzone z czosnkiem i cytryną

W niedzielny, leniwy poranek, lubię na spokojnie przygotować smaczne śniadanie. Dziś postanowiłam zrobić je w stylu arabskim, w związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej. Muszę przyznać, że kuchnia arabska wykorzystuje bardzo ciekawe i wydawałoby się dziwne połączenia smaków, jednak efekt jest zawsze fantastyczny. Przeglądając jedną z książek z przepisami ze Środkowego Wschodu (The New Book of Middle Eastern Food) trafiłam na interesujący przepis na przyrządzenie jajka sadzonego z dodatkiem czosnku i cytryny (!) oraz oczywiście mięty. Postanowiłam go wypróbować - efekt - rewelacja! Jajko z czosnkiem i orzeźwiającą cytryną i mięta - idealne na letnie śniadanie w gorący poranek! Koniecznie musicie je wypróbować! 


Jajko sadzone z czosnkiem i cytryną, pomysł na śniadanie, co na śniadanie, jajko sadzone,

Składniki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny (1-2 łyżki)
  • 2 duże jajka 
  • masło do smażenia
  • suszona mięta
  • sól, pieprz
Przygotowanie


Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć na nim drobno posiekany czosnek, należy uważać, aby się zbytnio nie przyrumienił, ponieważ wtedy będzie gorzki. Dodać sok z cytryny i chwilę smażyć cały czas mieszając. Delikatnie wbić jajka, aby żółtka się nie rozlały. Jajka oprószyć solą i pieprzem oraz rozgniecioną w dłoniach suszoną miętą (ewentualnie drobno posiekaną świeżą). Smażyć jeszcze chwilę (najlepiej pod przykryciem), aby białko się ścięło, a żółtka były płynne. Natychmiast podawać.

Jajko sadzone z czosnkiem i cytryną, pomysł na śniadanie, co na śniadanie, jajko sadzone,

Smacznego!

V Festiwal Kuchni Arabskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...