Wołowina z marchewką i groszkiem
16.6.15
2
bez glutenu
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie główne
,
groszek
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
marchewka
,
mięso
Mięsny wtorek
W związku z trwającym w tym miesiącu Festiwalem Kuchni Arabskiej, staram się wyszukiwać przepisy z tej kuchni, które mogę przygotować na co dzień. Są to zarówno śniadania, przekąski jak i dania główne. Jedną z takich potraw jest wołowina z marchewką i groszkiem. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki "Kuchnia arabska" M. S. Bsisu, była to jagnięcina, ale ponieważ K. za nią nie przepada, zastąpiłam ją wołowiną. Wyszedł z tego bardzo smaczny i pożywny obiad, choć jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ponieważ to mięso, aby było miękkie, musi się dość długo gotować. Samo przygotowanie dania nie jest jednak zbyt skomplikowane, a w czasie duszenia trzeba je tylko od czasu do czasu zamieszać.
Składniki:
- 500g wołowiny (lub jagnięciny)
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 5-7 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 marchewki
- 1,5 szklanki mrożonego groszku
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- przecier pomidorowy (300ml)
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- natka pietruszki
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej mięso z posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Dodać ziele angielskie i pieprz, zalać niewielką ilością wrzątku, tak aby zakrył mięso i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać marchewkę pokrojona w plasterki, pomidory z puszki i przecier pomidorowy, doprawić solą, dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 30-45 minut lub do czasu aż mięso i marchewka będą miękkie, zamieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać groszek, delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut z uchyloną pokrywką, aby sos zgęstniał. Podawać przybrane natką pietruszki z ryżem lub chlebkiem.
Smacznego!
Fajna propozycja na mięsny dzionek :)
OdpowiedzUsuńJaki jest Twój sposób na wybór najlepszej wołowiny w sklepie? Czy metoda: dużo kawałków z "marmurkami" (cienkie żyłki tłuszczyku jako wyznacznik, że mięso jest bardziej miękkie)? Dzięki za opinię!
OdpowiedzUsuń