Printfriendly

Faszerowany bakłażan - Karniyarik

Dziś w ramach wspólnego gotowania do psiankowatej akcji organizowanej przez Mopsika postanowiłyśmy wraz z Mirabelką, Emilią i Mopsem przygotować faszerowanego bakłażana. Mówiąc szczerze z dużą niecierpliwością czekałam na przygotowanie tego dania, chociaż bakłażan nie jest moim ulubionym warzywem, to jednak wiedziałam, że zapieczony z ciekawym farszem będzie bardzo smaczny. Przygotowałam go na sposób turecki - nadziewany jagnięciną i doprawiony cynamonem i muszę przyznać, że nie zawiodłam się - bakłażan przygotowany w ten sposób był przepyszny. Przepis na tak przygotowanego bakłażana znalazłam na tej stronie, wprowadziłam jedynie niewielkie zmiany.

Faszerowany bakłażan, bakłażan faszerowany jagnięcina,

Składniki
  • 3 niewielkie bakłażany
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta płatków chilli
  • 250-300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną)
  • 20g orzeszków pinii
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół puszki krojonych pomidorów (200g)
  • sól, pieprz
  • oliwa
Sos:
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 laski cynamonu

Faszerowany bakłażan, bakłażan faszerowany jagnięcina,

Przygotowanie


Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wierzch bakłażanów posmarować oliwą, posolić i mocno popieprzyć. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut. 

W międzyczasie przygotować farsz - na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę wymieszane z kminem, papryką i cynamonem. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i zaczną wydobywać się aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo), wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.

Przygotować sos - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, oprócz laski cynamonu, tę połamać na mniejsze części. 

Gdy bakłażan będzie upieczony, wyjąć go z piekarnika i pozwolić mu nieco ostygnąć. Następnie delikatnie wydrążyć nieco miąższu (około połowy - 3/4) nieco go rozdrobnić i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć farsz do bakłażanów.  Na blachę wlać sos i wrzucić pokruszone laski cynamonu. Przykryć i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut lub do czasu aż bakłażan będzie miękki, a mięso się przyrumieni. Podawać gorące.

Faszerowany bakłażan, bakłażan faszerowany jagnięcina, Faszerowany bakłażan, bakłażan faszerowany jagnięcina,

Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. Ale fajnie. Ktoś by powiedział, że się zgadałyśmy. Owszem miałyśmy przygotować faszerowane bakłażany. Ale sposób był dowolny. A tu u mnie wegańska wersja, a u Ciebie mięsna bakłażana faszerowanego po turecku. Super! Mięsną wersję na pewno też popełnię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze, że jest takie duże urozmaicenie ;) Gorąco polecam tę wersję z baraniną - był przepyszny! :)

      Usuń
    2. Bardzo lubię baraninkę, więc jak uda mi się ją dostać, to na pewno zrobię tę wersję ;)

      Usuń
  2. Wyglada smakowicie. W takiej wersji baklazana polubi kazdy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie bardzo smakował, problem mogą mieć osoby, które nie przepadają za baranina, bo jak wiadomo ma dość specyficzny smak i zapach, można jednak zastąpić ją wołowiną, pewnie będzie równie smacznie;)

      Usuń
  3. Chyba nigdy nie jadłam faszerowanego bakłażanu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie musisz to nadrobić - jest bardzo smaczny ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger