Faszerowany bakłażan - Karniyarik
17.8.15
7
bakłażan
,
baranina
,
bez glutenu
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
kuchnia turecka
,
Kulinaria
,
mięso
,
skomplikowane
Dziś w ramach wspólnego gotowania do psiankowatej akcji organizowanej przez Mopsika postanowiłyśmy wraz z Mirabelką, Emilią i Mopsem przygotować faszerowanego bakłażana. Mówiąc szczerze z dużą niecierpliwością czekałam na przygotowanie tego dania, chociaż bakłażan nie jest moim ulubionym warzywem, to jednak wiedziałam, że zapieczony z ciekawym farszem będzie bardzo smaczny. Przygotowałam go na sposób turecki - nadziewany jagnięciną i doprawiony cynamonem i muszę przyznać, że nie zawiodłam się - bakłażan przygotowany w ten sposób był przepyszny. Przepis na tak przygotowanego bakłażana znalazłam na tej stronie, wprowadziłam jedynie niewielkie zmiany.
Składniki:
- 3 niewielkie bakłażany
- 2 średnie cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta płatków chilli
- 250-300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną)
- 20g orzeszków pinii
- 2-3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół puszki krojonych pomidorów (200g)
- sól, pieprz
- oliwa
Sos:
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 laski cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wierzch bakłażanów posmarować oliwą, posolić i mocno popieprzyć. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut.
W międzyczasie przygotować farsz - na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę wymieszane z kminem, papryką i cynamonem. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i zaczną wydobywać się aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo), wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
Przygotować sos - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, oprócz laski cynamonu, tę połamać na mniejsze części.
Gdy bakłażan będzie upieczony, wyjąć go z piekarnika i pozwolić mu nieco ostygnąć. Następnie delikatnie wydrążyć nieco miąższu (około połowy - 3/4) nieco go rozdrobnić i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć farsz do bakłażanów. Na blachę wlać sos i wrzucić pokruszone laski cynamonu. Przykryć i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut lub do czasu aż bakłażan będzie miękki, a mięso się przyrumieni. Podawać gorące.
Smacznego!
Ale fajnie. Ktoś by powiedział, że się zgadałyśmy. Owszem miałyśmy przygotować faszerowane bakłażany. Ale sposób był dowolny. A tu u mnie wegańska wersja, a u Ciebie mięsna bakłażana faszerowanego po turecku. Super! Mięsną wersję na pewno też popełnię :)
OdpowiedzUsuńTo dobrze, że jest takie duże urozmaicenie ;) Gorąco polecam tę wersję z baraniną - był przepyszny! :)
UsuńBardzo lubię baraninkę, więc jak uda mi się ją dostać, to na pewno zrobię tę wersję ;)
UsuńWyglada smakowicie. W takiej wersji baklazana polubi kazdy.
OdpowiedzUsuńMnie bardzo smakował, problem mogą mieć osoby, które nie przepadają za baranina, bo jak wiadomo ma dość specyficzny smak i zapach, można jednak zastąpić ją wołowiną, pewnie będzie równie smacznie;)
UsuńChyba nigdy nie jadłam faszerowanego bakłażanu :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz to nadrobić - jest bardzo smaczny ;)
Usuń