Turecki szaszłyk - sis tavuk
18.8.15
0
bez glutenu
,
długotrwałe (kilka godzin/dni)
,
finger food
,
kuchnia turecka
,
Kulinaria
,
kurczak
,
Łatwe
,
mięso
,
piknik
Mięsny wtorek
Dziś zapraszam Was na kolejne danie z kuchni tureckiej, które, jeśli lubicie grillować (w końcu niektórzy cały czas maja wakacje), idealnie nadaje się na taką okazję. Tureckie szaszłyki należy zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło aromatem przypraw i było soczyste. Można je podawać z dowolną surówką, sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym.
Składniki:
- 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste)
- 200ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
Przygotowanie:
Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej). Następnego dnia nadziewać mięso na patyczki do szaszłyków i grillować po kilka minut z każdej strony, żeby mięso dobrze się upiekło. Podawać z sałatką z pomidorów i sosem tzatziki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.