czwartek, 29 października 2015

Krem z selera

Płynne czwartki


Seler korzeniowy to wspaniałe i bardzo smaczne warzywo, choć mam wrażenie mocno niedocenione, a szkoda ponieważ jest bardzo zdrowy. Zawiera bardzo dużo witaminy C i B kompleks, a także sporo minerałów takich jak potas, sód, wapno i fosfor. Warzywo to znane było już w starożytności, podawano go w celach uspokajających, a panom oferowano jako afrodyzjak. Seler oczyszcza organizm, pobudza przemianę materii i pracę nerek. Ma lekkie działanie przeciwbólowe (szczególnie dobrze sprawdza się przy bólach stawów) i uspokajające - obniża ciśnienie. Jak widzicie to niepozorne warzywo ma wielką moc;)
Ja jednak najbardziej lubię go za jego korzenny, ziemisty smak i zapach. Kojarzy mi się z dzieciństwem i prawdziwym, domowym rosołem. Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się przygotować zupę - krem z selera, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej pory przygotowałam nieco inny krem selerowy oraz krem z selera z kokosem i chili - rewelacja, gorąco polecam!


seler, krem z selera, krem selerowy, zupa z selera,

Składniki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • duży korzeń selera (400-500g)
  • 2-3 ziemniaki
  • sok z połowy cytryny
  • 250ml mleka
  • woda
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

seler, krem z selera, krem selerowy, zupa z selera,

Przygotowanie


W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę selera oraz ziemniaki, smażyć przez kilka minut. Zalać wodą, tak, aby zakryć warzywa, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę przestudzić, zmiksować, dolać mleko po czym ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać i podawać.


seler, krem z selera, krem selerowy, zupa z selera,

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Ach, ja też uwielbiam selera, w zasadzie pod każdą postacią, ale zupy jeszcze nie robiłam. Dzięki za przepis, na pewno już wkrótce wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Ciekawa jestem twoich pomysłów na to warzywo:)
      Ps. Daj znać co u ciebie i gdzie aktualnie jesteś ;)

      Usuń
  2. Zupka się właśnie gotuje. Już się nie mogę doczekać rezultatu :-). Ja robię z selera puree, lubię też upiec go z ziołami, no i na surowo w salatkach, ale zawsze jestem ciekawa nowych przepisów na to warzywo :-).

    Póki co jeszcze jestem na Majorce, potem UK i Polska, a na zimę wybieram się do Szwajcarii, o ile mój plan po drodze nie ulegnie zmianie ;-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, pure jest dobre, a pieczonego musze zrobic! :)
      No to niezle krazysz:) napisz moze jakiegos majla ;)

      Usuń
  3. Zrobiłam i potwierdzam, że baaaardzo dobra! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...