wtorek, 1 grudnia 2015

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Mięsne wtorki



Od dłuższego czasu miałam ochotę na jakiś porządne mięso. Tak się złożyło, że K. kupił polędwiczki wieprzowe i musiałam coś z nich zrobić;) Ostatecznie przygotowałam polędwiczki wieprzowe z jabłkami w sosie na bazie cydru. Danie jest proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, smakuje wybornie, tak powiedziałabym - jesiennie ;) Polecam!


Polędwiczki wieprzowe z jabłkami


Składniki

  • polędwiczka wieprzowa pokrojona na plastry grubości około 1,5cm
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3-4 małe kwaśne jabłka
  • cukier
  • 60ml cydru
  • 60ml śmietany
  • szczypta tymianku
  • oliwa i/lub masło do smażenia 


Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Przygotowanie


Polędwiczki posolić i popieprzyć i odłożyć na bok. 
Jabłka obrać, pokroić w ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Oprószyć cukrem. Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim jabłka do czasu aż się skarmelizują, obrócić na drugą stronę i również skarmelizować. Przełożyć na talerz i odstawić. 
Na patelnię dolać oliwy lub dołożyć masła i usmażyć polędwiczki - po 2 minuty z każdej strony. Po obróceniu dodać drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz ocet jabłkowy. Wlać cydr i śmietanę, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku - gotować przez kilka minut do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać usmażone jabłka i podawać. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...