Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami
Na rozpoczęcie kulinarnej akcji Mopsika - Pieczarkowy Tydzień postanowiłam przygotować coś, co pewnie każdy z Was zna z dzieciństwa z budki z hamburgerami, ale niekoniecznie każdy robił to danie samodzielnie. Przedstawiam bardzo prosty i niezwykle smaczny przepis na tradycyjne zapiekanki z pieczarkami.
Składniki:
- 1 bagietka lub 2 paluchy pszenne
- 750g pieczarek
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
- żółty ser
- ketchup
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się przyrumieni dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, niezbyt często mieszając, do czasu aż będą miękkie i przyrumienione. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Bagietkę rozkroić wzdłuż na pół, nakładać farsz pieczarkowy, posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni przez około 10 minut lub do czasu aż bagietka będzie chrupiąca, a ser się roztopi.
Podawać natychmiast polane ketchupem.
Smacznego!
Oj chodzi za mną ostatnio taka zapiekanka. Mniam. Witam w akcji :)
OdpowiedzUsuńZa mna tez chodzila, az w koncu zrobilam;) Pychotka :)
Usuńdomowe zapiekanki są najlepsze :) te pysznie wyglądają, aż nabrałam ochoty- muszę koniecznie zrobić w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobic - jest smaczna, prosta i szybka ;)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń