poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami


Na rozpoczęcie kulinarnej akcji Mopsika - Pieczarkowy Tydzień postanowiłam przygotować coś, co pewnie każdy z Was zna z dzieciństwa z budki z hamburgerami, ale niekoniecznie każdy robił to danie samodzielnie. Przedstawiam bardzo prosty i niezwykle smaczny przepis na tradycyjne zapiekanki z pieczarkami

tradycyjna zapiekanka z pieczarkami, zapiekanka z pieczarkami, zapiekanka,

Składniki
  • 1 bagietka lub 2 paluchy pszenne
  • 750g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz
  • żółty ser
  • ketchup
  • tłuszcz do smażenia

tradycyjna zapiekanka z pieczarkami, zapiekanka z pieczarkami, zapiekanka,

Przygotowanie


Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się przyrumieni dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, niezbyt często mieszając, do czasu aż będą miękkie i przyrumienione. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Bagietkę rozkroić wzdłuż na pół, nakładać farsz pieczarkowy, posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni przez około 10 minut lub do czasu aż bagietka będzie chrupiąca, a ser się roztopi. 
Podawać natychmiast polane ketchupem.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Oj chodzi za mną ostatnio taka zapiekanka. Mniam. Witam w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mna tez chodzila, az w koncu zrobilam;) Pychotka :)

      Usuń
  2. domowe zapiekanki są najlepsze :) te pysznie wyglądają, aż nabrałam ochoty- muszę koniecznie zrobić w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobic - jest smaczna, prosta i szybka ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...