środa, 31 sierpnia 2016

Shawarma z kurczaka z bakłażanem

Dziś zapraszam na shawarmę z kurczaka z bakłażanem, czyli danie rodem z kuchni arabskiej, a konkretnie libańskiej. Mięso jest marynowane, pieczone i doprawione aromatycznymi przyprawami, dzięki czemu jest soczyste i niezwykle smaczne. Idealnie sprawdzi się jako farsz do pity podanej z ulubiona sałatką i sosem.

Shawarma z kurczaka


Składniki:
  • 400g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy libańskiej siedem smaków
  • pół niedużego bakłażana
  • sól, pieprz
  • ziarenka granatu do przybrania
  • ryż lub chlebek pita do podania

Shawarma z kurczaka

 Przygotowanie:

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w niezbyt grube paski.
W misce wymieszać ocet, wodę, sok z cytryny, dodać kurczaka i odstawić do marynowania, najlepiej na całą noc, a co najmniej na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 st C, kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą libańską siedem smaków, dodać bakłażana pokrojonego w niewielką kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut lub do czasu aż kurczak będzie upieczony.
Podawać z ryżem lub chlebkiem pita przybrane ziarenkami granatu.


Shawarma z kurczaka

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i ciekawym dodatkiem jest granat :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak jest bardzo smaczny, a granat nadaje ładnego wyglądu i jest fajnym, chrupiącym, słodkim dodatkiem;)

      Usuń
  2. Super przepis. :)
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny wspaniały przepis do mojej akcji. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...