Shawarma z kurczaka z bakłażanem
31.8.16
6
bakłażan
,
bez glutenu
,
granat
,
kuchnia arabska
,
kuchnia libańska
,
Kulinaria
,
kurczak
,
Łatwe
,
mięso
Dziś zapraszam na shawarmę z kurczaka z bakłażanem, czyli danie rodem z kuchni arabskiej, a konkretnie libańskiej. Mięso jest marynowane, pieczone i doprawione aromatycznymi przyprawami, dzięki czemu jest soczyste i niezwykle smaczne. Idealnie sprawdzi się jako farsz do pity podanej z ulubiona sałatką i sosem.
Składniki:
- 400g piersi z kurczaka
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki wody
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy libańskiej siedem smaków
- pół niedużego bakłażana
- sól, pieprz
- ziarenka granatu do przybrania
- ryż lub chlebek pita do podania
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w niezbyt grube paski.
W misce wymieszać ocet, wodę, sok z cytryny, dodać kurczaka i odstawić do marynowania, najlepiej na całą noc, a co najmniej na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 st C, kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą libańską siedem smaków, dodać bakłażana pokrojonego w niewielką kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut lub do czasu aż kurczak będzie upieczony.
Podawać z ryżem lub chlebkiem pita przybrane ziarenkami granatu.
Smacznego!
Wygląda przepysznie i ciekawym dodatkiem jest granat :D
OdpowiedzUsuńKurczak jest bardzo smaczny, a granat nadaje ładnego wyglądu i jest fajnym, chrupiącym, słodkim dodatkiem;)
UsuńSuper przepis. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
Kolejny wspaniały przepis do mojej akcji. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPyszny obiad, dzisiaj zrobiłam podobny
OdpowiedzUsuń