Skandynawska kanapka ze smażonym jabłkiem i chrupiącym bekonem
16.11.16
16
bekon
,
chleb
,
jabłko
,
kanapka
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
pieczywo
,
Szybkie (do pół godziny)
Kraje skandynawskie szczycą się swoimi kanapkami, dla nas to może nic nadzwyczajnego, ponieważ wszyscy dobrze je znamy z codziennego życia, warto jednak przyjrzeć się dodatkom jakie Skandynawowie kładą na swoje kanapki. Najbardziej popularnym dodatkiem są oczywiście śledzie przyrządzone pod różnymi postaciami (w tym surowe), ja jednak za ta rybą nie przepadam i właściwie jej nie jadam (z niewielkimi wyjątkami), popularne są również inne owoce morza, w tym oczywiście krewetki. Taka kanapka z krewetkami jest bardzo smaczna, możecie bez problemu przyrządzić ja sami, choć w Szwecji z pewnością smakuje lepiej ;) Ja dziś przygotowałam skandynawską kanapkę podpatrzoną w książce "The Food and Cooking of Scandinavia" ze smażonym jabłkiem i chrupiącym bekonem. Taka kanapka oczywiście najlepiej smakuje z tradycyjnym ciemnym chlebie żytnim, ale myślę że będzie równie dobra na każdym innym, a Waszym ulubionym.
Skandynawska kanapka z jabłkiem i bekonem
Składniki:
- kilka plastrów bekonu (chudego boczku, lub pancetty)
- pół cebuli drobniutko posiekanej
- 2 duże jabłka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
- 2-3 kromki chleba (żytniego)
- sałata
- natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Bekon mocno zgrillować (na grillu elektrycznym, w piekarniku lub na patelni), aby był chrupiący.
Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać jabłka pokrojone w kostkę, oprószyć cukrem i smażyć przez kilka minut, aby zmiękły i się skarmelizowały.
2-3 plastry bekonu drobniutko pokroić lub pokruszyć i dodać do jabłek.
Kanapki posmarować masłem, ułożyć na nich liście sałaty, a następnie nałożyć jabłka, oprószyć pozostałym bekonem, lub położyć kawałek zgrillowanego bekonu.
Przybrać natką pietruszki i podawać.
Smacznego!
Taka kanapka musi być bardzo sycąca!
OdpowiedzUsuńTroche tak, i na dodatek bardzo pyszna ;)
UsuńDla mnie ta kanapka to coś bardzo oryginalnego, szczególnie pomysł ze smażeniem jabłek :)
OdpowiedzUsuńMnie tez spodobal sie ten pomysl, dlatego ja zrobilam :) a bekon jest idealnym dodatkiem do jablek ;)
Usuńaż ślinka leci- dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńProsze :)
UsuńCiekawy pomysł. Ja kiedyś robiłam tartę z boczkiem i gruszkami. Ale połączenia z jabłkiem też chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńO, tarte tez musze zrobic :)
UsuńMniaaam! Pysznie wygląda *.*
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńAle mi smaka narobiłaś na tą kanapkę :) zrobię sobie przy najbliższej okazji! :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie i polecam jest super! :)
UsuńBardzo ciekawa ta Twoja kanapka Martynosiu, aż mam ochotę biec do kuchni i jak najszybciej ją przygotować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze :) W takim razie biegnij i sprobuj, na na prawde jest bardzo smaczna! :)
UsuńPrzygotowałaś świetną, niestandardową kanapkę. Lubię takie nietypowe połączenia smaków. Zapisuję do wypróbowania... jak w końcu uda mi się upiec żytni chlebek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się że pomysł Ci się podobał ;) A chlebek żytni też najdziesz u mnie na blogu, może taki Ci wyjdzie? mnie udał się wyśmienicie przy braku moich zdolności piekarniczych, więc Tobie z pewnością się uda! :)
Usuń