Zupa jabłkowa z jałowcem
17.11.16
6
jabłko
,
kuchnia skandynawska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
seler naciowy
,
Szybkie (do pół godziny)
,
zupa
Płynne Czwartki
Zupy owocowe są bardzo popularne w krajach Europy Północnej, wykorzystuje się do nich lokalne produkty, latem robiłam zupę wiśniową, a teraz nadeszła pora na jabłka. Zupa jabłkowa z jałowcem którą dziś przygotowałam pochodzi z kuchni norweskiej. Krem z jabłek jest niezwykle smaczny i aromatyczny, a to za sprawą nie tylko jałowca, ale także kilku bardziej egzotycznych przypraw takich jak kardamon, cynamon czy ziele angielskie. Przyprawy może niezbyt kojarzące się ze Skandynawią, ale mieszkańcy Północy bardzo je lubią i używają od dawna. Zupa będzie mniej lub bardziej słodka/kwaśna w zależności od rodzaju użytych jabłek i cydru. Ja przygotowałam ją z dość słodkich jabłek i wytrawnego cydru, połączenie okazało się bardzo trafne - smak zupy był rewelacyjny - słodki, a jednocześnie mocno kwaśny. Polecam wypróbować, szczególnie teraz gdy piękne, polskie jabłka można kupić w bardzo przystępnych cenach :)
Zupa jabłkowa z jałowcem
Składniki:
- 1 łyżeczka owoców jałowca
- 2-3 nasiona zielonego kardamonu
- 2 nasiona ziela angielskiego
- kawałeczek laski cynamonu
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 duże jabłka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 500ml bulionu warzywnego
- 250ml cydru
- 75-100ml śmietany
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, zmiażdżony czosnek, seler naciowy drobno pokrojony, jabłka pokrojone w kostkę oraz imbir starty na tarce. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić przez 10 minut.
Dolać bulion i cydr oraz wszystkie przyprawy: jałowiec, kardamon, cynamon, ziele angielskie oraz natkę pietruszki.
Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut.
Gdy zupa przestygnie odłowić wszystkie "ziarenka", laskę cynamonu oraz natkę pietruszki, a zupę dokładnie zmiksować.
Jeżeli chcecie bardzo gładką zupę, możecie ją przelać przez sito.
Zupę podgrzać, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przybrać śmietaną, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawać gorącą.
Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut.
Gdy zupa przestygnie odłowić wszystkie "ziarenka", laskę cynamonu oraz natkę pietruszki, a zupę dokładnie zmiksować.
Jeżeli chcecie bardzo gładką zupę, możecie ją przelać przez sito.
Zupę podgrzać, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przybrać śmietaną, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawać gorącą.
Smacznego!
Ooo, to ciekawe :) Zapiszę sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam! na prawde fajna zupa, bardzo ciekawa w smaku :)
UsuńUwielbiam cydr! Zupa musi być smakowita :)
OdpowiedzUsuńZupa jest swietna - slodko-kwasna, aromatyczna :) Polecam! :)
UsuńJałowiec jest w Skandynawii bardzo popularny. A przynajmniej był kiedyś. Jestem fanką nurtu realistycznego w tamtejszej literaturze i jałowiec często się pojawia. Choćby w piwie. A ta zupka musiała być super.
OdpowiedzUsuńZupa była bardzo smaczna i aromatyczna. Polecam! A o co chodzi z tym jałowcem w piwie?
Usuń