czwartek, 17 listopada 2016

Zupa jabłkowa z jałowcem

Płynne Czwartki



Zupy owocowe są bardzo popularne w krajach Europy Północnej, wykorzystuje się do nich lokalne produkty, latem robiłam zupę wiśniową, a teraz nadeszła pora na jabłka. Zupa jabłkowa z jałowcem którą dziś przygotowałam pochodzi z kuchni norweskiej. Krem z jabłek jest niezwykle smaczny i aromatyczny, a to za sprawą nie tylko jałowca, ale także kilku bardziej egzotycznych przypraw takich jak kardamon, cynamon czy ziele angielskie. Przyprawy może niezbyt kojarzące się ze Skandynawią, ale mieszkańcy Północy bardzo je lubią i używają od dawna. Zupa będzie mniej lub bardziej słodka/kwaśna w zależności od rodzaju użytych jabłek i cydru. Ja przygotowałam ją z dość słodkich jabłek i wytrawnego cydru, połączenie okazało się bardzo trafne - smak zupy był rewelacyjny - słodki, a jednocześnie mocno kwaśny. Polecam wypróbować, szczególnie teraz gdy piękne, polskie jabłka można kupić w bardzo przystępnych cenach :) 


zupa jabłkowa


Zupa jablkowa z jalowcem



Składniki:
  • 1 łyżeczka owoców jałowca
  • 2-3 nasiona zielonego kardamonu
  • 2 nasiona ziela angielskiego
  • kawałeczek laski cynamonu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 duże jabłka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 250ml cydru
  • 75-100ml śmietany
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

zupa jabłkowa

Przygotowanie:


W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, zmiażdżony czosnek, seler naciowy drobno pokrojony, jabłka pokrojone w kostkę oraz imbir starty na tarce. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić przez 10 minut.
Dolać bulion i cydr oraz wszystkie przyprawy: jałowiec, kardamon, cynamon, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. 
Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut. 
Gdy zupa przestygnie odłowić wszystkie "ziarenka", laskę cynamonu oraz natkę pietruszki, a zupę dokładnie zmiksować. 
Jeżeli chcecie bardzo gładką zupę, możecie ją przelać przez sito. 
Zupę podgrzać, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przybrać śmietaną, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawać gorącą.


zupa jabłkowa

Smacznego!

Kuchnia skandynawska 2016

6 komentarzy:

  1. Ooo, to ciekawe :) Zapiszę sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! na prawde fajna zupa, bardzo ciekawa w smaku :)

      Usuń
  2. Uwielbiam cydr! Zupa musi być smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa jest swietna - slodko-kwasna, aromatyczna :) Polecam! :)

      Usuń
  3. Jałowiec jest w Skandynawii bardzo popularny. A przynajmniej był kiedyś. Jestem fanką nurtu realistycznego w tamtejszej literaturze i jałowiec często się pojawia. Choćby w piwie. A ta zupka musiała być super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa była bardzo smaczna i aromatyczna. Polecam! A o co chodzi z tym jałowcem w piwie?

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...