poniedziałek, 5 grudnia 2016

Ryba po grecku

W tym roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań - rybę po grecku. Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam. Ryba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego też można przygotować ją wcześniej i dzięki temu mieć mniej do zrobienia w samą Wigilię. 
Rybę po grecku, podobnie jak karpia, jada się właściwie raz w roku właśnie w Święta Bożego Narodzenia, a szkoda bo to bardzo smaczna potrawa i warto włączyć ją do codziennego menu. 

Ryba po grecku




Ryba po grecku


Składniki
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 por
  • 4-5 marchewek
  • 3-4 pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 zierenek ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 600-700g białej ryby (łupacz, dorsz, z tańszych mintaj)
  • woda i mąka do panierki

Ryba po grecku

Przygotowanie

Przygotowanie warzyw:

W dużym garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę oraz pora pokrojonego w cienkie plasterki. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy cebula i por się zeszklą dodać starte warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać i podlać niewielką ilością wody, aby warzywa się nie przypaliły zanim same zaczną puszczać wodę. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać, przykryć i dusić na niewielkim ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić.

Ryba po grecku

Przygotowanie ryby:



Rybę opłukać, położyć na talerzu aby obeschła, lub osuszyć ręcznikiem papierowym.

Na głębokim talerzu wymieszać 3-4 łyżki mąki z wodą, tak aby powstało gładkie, gęste ciasto, lekko posolić.
Na patelni rozgrzać olej.
Filety ryby lekko oprószyć mąką, następnie maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie usmażona, a panierka rumiana. Rybę przekładać na talerz.


Przygotowanie dania:



Usmażone filety ryby ułożyć na półmisku, na ułożyć grubą warstwę uduszonych warzyw. Rybę po grecku odstawić do lodówki na co najmniej jeden dzień. 


Ryba po grecku

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. ryby nie lubię,ale moi chłopcy bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka rybe zje kazdy, nawet ten kto normalnie za ryba nie przepada:) Polecam wyprobowac :)

      Usuń
  2. Uwielbiam tę wigilijną potrawę. Już się nie mogę doczekać świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez ja bardzo lubie;) Jest to potrawa, ktora musi byc na moim wigilijnym stole ;)

      Usuń
  3. Świetne przepisy!!! Mega!!! Jestem zachwycona i zakochana w tych przepisach!
    Będę częstym gościem tutaj

    Dopieo co zaczynam ale również zapraszam do mnie
    http://kobietagotujekrk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziekuje! Niezmiernie milo jest czytac takie komentarze:) Zycze milej lektury i smcznego gotowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...