poniedziałek, 27 czerwca 2011

Kurczak ala tajski

Jak już wspomniałam bardzo lubię kuchnię azjatycką, dziś moja własna koncepcja tajskiego curry.


  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 limonka - otarta skórka i sok
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 200ml mleka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • mini kukurydza - pół opakowania
  • garść groszku cukrowego
  • makaron jajeczny
Przygotować marynatę do kurczaka:
W misce wymieszać sok i skórkę z limonki, , czosnek, cebulę, sos rybny, cukier, chili, olej sezamowy, dodać kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

W międzyczasie:
Przygotować makaron jajeczny wg instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam.

Na patelni lub w woku rozgrzać olej, przesmażyć kurczaka wraz z marynatą. Gdy kurczak będzie usmazony dodać paprykę i kukurydzę, przesmażyć, dodać mleka kokosowego. Gotować na małym ogniu przez kilkanascie minut, pod koniec gotowania dodać groszek cukrowy. 
Do kurczaka dodać makaron i przez chwilę podgrzewać, posypać sezamem i podawać.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...