Kurczak ala tajski
Jak już wspomniałam bardzo lubię kuchnię azjatycką, dziś moja własna koncepcja tajskiego curry.
- 2 piersi z kurczaka
- 1 limonka - otarta skórka i sok
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 200ml mleka kokosowego
- 1 czerwona papryka
- mini kukurydza - pół opakowania
- garść groszku cukrowego
- makaron jajeczny
Przygotować marynatę do kurczaka:
W misce wymieszać sok i skórkę z limonki, , czosnek, cebulę, sos rybny, cukier, chili, olej sezamowy, dodać kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
W międzyczasie:
Przygotować makaron jajeczny wg instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam.
Na patelni lub w woku rozgrzać olej, przesmażyć kurczaka wraz z marynatą. Gdy kurczak będzie usmazony dodać paprykę i kukurydzę, przesmażyć, dodać mleka kokosowego. Gotować na małym ogniu przez kilkanascie minut, pod koniec gotowania dodać groszek cukrowy.
Do kurczaka dodać makaron i przez chwilę podgrzewać, posypać sezamem i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.