Lasagne ze szpinakiem
Lasagne szpinakowe to bardzo smaczna i prosta potrawa, zapewne dobrze znana wegetarianom, ale to także ciekawe i zdrowe danie dla mięsożerców.
Farsz szpinakowy:
Farsz szpinakowy:
- paczka mrożonego szpinaku - rozmrozić, najlepiej przez noc
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- pół paczki fety (opcjonalnie, nadaje specyficznego kwaskowego smaku)
Sos pomidorowy:
- 1 cebula starta na tarce
- 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 250 ml bulionu warzywnego z kostki
- bazylia, oregano
- sól, pieprz
Sos beszamelowy:
- 3 łyzki masła
- 3 łyżki mąki
- 200 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Pozostałe:
- kilka płatów makaronu do lasgne
- żółty ser
- odrobina oleju do wysmarowania naczynia
Przygotowanie farszu szpinakowego:
Na patelni przesmażyć cebule i czosnek, gdy cebula się zeszklić dodać szpinak, smażyć przez około 10min.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę fetę, jeśli się na nią decydujemy.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Na patelni przesmażyć startą na tarce cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy sie zrumieni dodać pomidory z puszki, gdy się zagotują dodać bazylię i oregano. Stopniowo dodawać bulionu, sos powinien być dość żadki, ale nie wodnisty.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
W małym rondelku, na małym gazie, roztopić masło, stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się krupki. Mieszać, aż powstanie jednolita masa, nastepnie stopniowo dodawać mleko, nieustannie mieszając. Dodać gałke muszkatołową, sól i pieprz. Zestawić z ognia.
Przygotowanie lasagne:
Prostokątne naczynie żąroodporne posmarować tłuszczem, na dno wlać troche sosu beszamelowego. Ułozyc pierwszą warstwę makaronu, polać ja sosem beszamelowym, nastepnie ułożyć warstwę szpinaku, warstwę sosu pomidorowego i położyć następną warstwę makaronu. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników (mnie zazwyczaj wychodzą dwie warstwy. Na ostatniej warstwie szpinaku i sosu pomidorowego położyc makaron, posmarować go sosem beszamelowym. Wierzch można posypać zółtym serem, ziołami i paryką.
Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 30 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.