niedziela, 19 czerwca 2011

Niedzielny obiad - Pikantne pulpeciki

Pulpeciki w pikantnym sosie pomidorowym z kuskusem

Dziś, będąc w sklepie, kupiłam mięso mielone i postanowiłam z niego zrobić pulpeciki. Długo zastanawiałam się nad ich przyżądzeniem, aż w końcu zadecydowałam, że będą to zwykłe pulpeciki w sosie pomidorowym, jednak aby dodać im trochę oryginalności postanowiłam zrobić je na ostro.

Pulpety


  • 50dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula starta na tarce
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • zioła i przyprawy: suszona pietruszka, oregano, bazylia, majeranek, papryka
  • sół, pieprz

Sos


  •  1 duża cebula - drobno posiekana
  • kilka ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu w zairenkach
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 laseczka cynamonu
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej papryk w proszku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 puszki siekanych pomidorów
  • pół kartonika przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • kuskus przygotowany wg instrukcji na opakowaniu

Przygotować pulpety
W misce wymieszać mięso z jajkiem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Uformować niewielkie pulpeciki (około 20), podsmażyć na patelni.

Przygotować sos
Na głębokiej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać kminek, pieprz, cynamon, goździki, listek laurowy oraz kardamon. Smażyć około 5 minut, jeżeli mieszkanka jest zbyt sucha dodać wody. Dodać garam masala, kurkumę i paprykę w proszku.Smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać pomidory, zagotować i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać przecieru pomidorowego. Następnie przetrzeć sos przez sito, aby pozbyć się wsystkich ziarenek i żeby sos był jednolity i gładki. przelać spowrotem na patelnie, zagotować, dodać pulpeciki i gotować przez około 10 minut, aż pulpety będą ciepłe. Pod koniec smażenia przygotować kuskus wg instrukcji na opakowaniu.

Kuskus rozłożyc na talerze, polać sosem z pulpetami i od razu podawać. 









Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...