Zupa - krem z zielonego groszku
Fantastyczna, lekka, acz bardzo sycąca zupa-krem.
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 750g mrożonego groszku
- 800ml rosołu lub bulionu
- sól, pieprz,
- szczypta suszonych płatków chilli
- łyżka śmietany do przybrania
W garnku przesmażyć cebulę, czosnek, po chwili dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, dolać bulionu, aby zakrył warzywa i dusić pod przykryciem do czasu aż marchewka zmięknie. Dodać groszek i gotować aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Przed końcem gotowania wyłowić łyżkę lub dwie groszków do ozdoby.
Poczekać, aż zupa przestygnie, a następnie zmiksować na jednolitą masę.
W razie potrzeby podgrzać, podawać przyozdobioną groszkiem i śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.