środa, 15 czerwca 2011

Zupa - krem z zielonego groszku

Fantastyczna, lekka, acz bardzo sycąca zupa-krem.


  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 750g mrożonego groszku
  • 800ml rosołu lub bulionu
  • sól, pieprz, 
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • łyżka śmietany do przybrania
W garnku przesmażyć cebulę, czosnek, po chwili dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, dolać bulionu, aby zakrył warzywa i dusić pod przykryciem do czasu aż marchewka zmięknie. Dodać groszek i gotować aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Przed końcem gotowania wyłowić łyżkę lub dwie groszków do ozdoby. 
Poczekać, aż zupa przestygnie, a następnie zmiksować na jednolitą masę.
W razie potrzeby podgrzać, podawać przyozdobioną groszkiem i śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...