niedziela, 26 sierpnia 2012

Jajecznica z kabanosem

Jest deszczowy weekend, więc jest czas na leniwe, poranne snucie się po mieszkaniu i nieśpieszne przygotowywanie pysznego śniadanka. A ponieważ jestem miłośniczką jajek w każdej postaci (no może za wyjątkiem takich na surowo, fuj) dziś kolejna wersja jajecznicy. "Męska" jajecznica z kabanosem - mięsna, lekko ostra, (dobra na kaca, jeśli dodać do niej nieco więcej chili;)) Tajemnica tej wersji tkwi w dobrze wysmażonej kiełbasce, z której w czasie długiej obróbki cieplnej, wytapia się smaczny tłuszczyk, na którym z kolei przysmaża się cebulka. Kabanosy zamieniają się w takie skwareczki, dzięki czemu jest co pochrupać.
Przepis, jak to na jajecznicę jest oczywiście banalny i ja w sumie poddaję tutaj jedynie pomysł, każdy wykończy go według własnego smaku. 

Jajecznica z kabanosem

Składniki:
  • 6 jajek
  • 2-3 laski niezbyt twardych kabanosów (mogą być drobiowe czy wieprzowe, czy jakie tam uda się Wam kupić, równie dobrze sprawdzi się inna cieniutka kiełbaska)
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz, papryka, ewentualnie chili

Jajecznica z kabanosem

Przygotowanie:

Kabanosy pokroić w plasterki (nie grubsze niż pół centymetra) wrzucić na patelnię (bez tłuszczu) i smażyć aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Gdy tłuszczu już jest sporo, a kiełbaski są lekko przypieczone, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Wszystko smażymy, często mieszając, aż cebula będzie miękka i brązowa, a kabanosy dobrze przypieczone. Wlewamy jajka (wcześniej wbite do miseczki, to bardzo wygodne i szybkie), doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu otrzymania pożądanej konsystencji jajek. Podawać od razu z ulubionym pieczywem. 

Jajecznica z kabanosem

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. z kabanosem jeszcze nie robiłam a takie to musi być dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawę nie jadłaś nigdy jajecznicy z kabanosem? to musisz koniecznie spróbować! :) JEst bardzo smaczna i taka wyrazista w smaku :) Polecam!

      Usuń
    2. Jakie dokładnie kabanosy dodałaś? Ja ostatnio kupiłam Tarczyński ale nie byłam w 100% zadowolona. Chyba nie każde nadają się do smażenia.

      Usuń
    3. Mowiac szczerze nie pamietam jakich uzywalam, mogly to byc zwykle kabanosy na wage. Kazde kabanosy powinny nadawac sie do smazenia, w koncu powinno w nich byc tylko mieso i tluszcz, ktora bardzo fajnie sie wytapia, nadajac potrawie cieakwy smak. Nie jadlam nigdy wspomnianych przez ciebie kabanosow, ale z tego co naipsalas, to przeczytalabym sklad, bo moze tam w ogole nie ma miesa? ;)

      Usuń
  2. Świetnie pokazałaś to danie, proste, a smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne danie, bardzo smaczne, a zyskuje duzo z tymi ostrymi kabanosami piri piri jami:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...