Jajecznica z kabanosem
26.8.12
7
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
jajecznica
,
jajka
,
kabanos
,
Kulinaria
,
śniadanie
Jest deszczowy weekend, więc jest czas na leniwe, poranne snucie się po mieszkaniu i nieśpieszne przygotowywanie pysznego śniadanka. A ponieważ jestem miłośniczką jajek w każdej postaci (no może za wyjątkiem takich na surowo, fuj) dziś kolejna wersja jajecznicy. "Męska" jajecznica z kabanosem - mięsna, lekko ostra, (dobra na kaca, jeśli dodać do niej nieco więcej chili;)) Tajemnica tej wersji tkwi w dobrze wysmażonej kiełbasce, z której w czasie długiej obróbki cieplnej, wytapia się smaczny tłuszczyk, na którym z kolei przysmaża się cebulka. Kabanosy zamieniają się w takie skwareczki, dzięki czemu jest co pochrupać.
Przepis, jak to na jajecznicę jest oczywiście banalny i ja w sumie poddaję tutaj jedynie pomysł, każdy wykończy go według własnego smaku.
Składniki:
- 6 jajek
- 2-3 laski niezbyt twardych kabanosów (mogą być drobiowe czy wieprzowe, czy jakie tam uda się Wam kupić, równie dobrze sprawdzi się inna cieniutka kiełbaska)
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz, papryka, ewentualnie chili
Przygotowanie:
Kabanosy pokroić w plasterki (nie grubsze niż pół centymetra) wrzucić na patelnię (bez tłuszczu) i smażyć aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Gdy tłuszczu już jest sporo, a kiełbaski są lekko przypieczone, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Wszystko smażymy, często mieszając, aż cebula będzie miękka i brązowa, a kabanosy dobrze przypieczone. Wlewamy jajka (wcześniej wbite do miseczki, to bardzo wygodne i szybkie), doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu otrzymania pożądanej konsystencji jajek. Podawać od razu z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
z kabanosem jeszcze nie robiłam a takie to musi być dobre
OdpowiedzUsuńNaprawę nie jadłaś nigdy jajecznicy z kabanosem? to musisz koniecznie spróbować! :) JEst bardzo smaczna i taka wyrazista w smaku :) Polecam!
UsuńJakie dokładnie kabanosy dodałaś? Ja ostatnio kupiłam Tarczyński ale nie byłam w 100% zadowolona. Chyba nie każde nadają się do smażenia.
UsuńMowiac szczerze nie pamietam jakich uzywalam, mogly to byc zwykle kabanosy na wage. Kazde kabanosy powinny nadawac sie do smazenia, w koncu powinno w nich byc tylko mieso i tluszcz, ktora bardzo fajnie sie wytapia, nadajac potrawie cieakwy smak. Nie jadlam nigdy wspomnianych przez ciebie kabanosow, ale z tego co naipsalas, to przeczytalabym sklad, bo moze tam w ogole nie ma miesa? ;)
UsuńŚwietnie pokazałaś to danie, proste, a smaczne. :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :) tak wlasnie mialo byc:)
Usuńfajne danie, bardzo smaczne, a zyskuje duzo z tymi ostrymi kabanosami piri piri jami:)
OdpowiedzUsuń