środa, 29 sierpnia 2012

Risotto z pancettą i zielonym groszkiem

Trafiłam na pancettę w promocji i niewiele myśląc ją kupiłam. Oczywiście musiała nieco swoje odczekać w lodówce, a ja zastanawiałam się jak ją przyrządzić. Ostatecznie zdecydowałam się na risotto z pancetta i zielonym groszkiem. Oto i ono pyszne, kremowe, lekko słone od wędliny i delikatnie słodkie od groszku. Pyszne!

Risotto z pancettą i zielonym groszkiem

Skladniki:
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g pancetty
  • 150g ryżu do risotto
  • 1-2 kieliszki wina
  • dwie garście mrożonego zielonego groszku
  • 500ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • pieprz

Risotto z pancettą i zielonym groszkiem

Przygotowanie:


Łyżkę masła rozpuścić na dużej, głębokiej patelni lub w rondlu. Przesmażyć drobno posiekaną cebulę,  gdy zmięknie i się zeszkli, podlać winem, po kilku minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć przez minutę. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać, aż cały pokryje się tłuszczem, podlać częścią wina, smażyć aż wino zostanie wchłonięte. Gotować na niewielkim ogniu, stopniowo podlewać bulionem, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie ugotować groszek (ja gotuję wodę w czajniku, zalewam zamrożony groszek, a następnie chwilę gotuję, dzięki temu zachowuje on intensywny zielony kolor). Gdy ryż jest już miękki dodać ugotowany groszek, wymieszać, dodać łyżkę masła, doprawić do smaku pieprzem (sól raczej nie będzie potrzebna, gdyż pancetta i bulin są słone). Od razu podawać.

Risotto z pancettą i zielonym groszkiem

Smacznego!

 

6 komentarzy:

  1. Robilam kiedys podobne i bylo przepyszne, nawet Mezczyznie smakowalo (a on za risotto nie szaleje).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, u mnie bylo podobnie;) Jak zajrzal do garow i zobaczyl ze to risotto to sie skrzywil, a potem zajadal i jeszcze prosil o dokladke;)

      Usuń
  2. Uwielbiam groszek,więc wszystko z jego udziałem musi być dobre.
    Muszę spróbowac to zrobić!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie jest bardzo proste, a smakuje wybornie - polecam! :)

      Usuń
  3. no raczej tych wszystkich dań nie zaliczyłabym do codziennych choćby z tej racji ,że składniki są niecodzienne i raczej kosztowne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te dania sa naprawde proste i szybkie w przygotowaniu, a skladniki nie sa "niecodzienne"(pancette mozna kupic nawet w Lidlu za niewielkie pieniadze). Ja przygotowuje je zazwyczaj w tygoniu po pracy;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...