Placuszki z jabłkami
Miałam w domu spory zapas jabłek i zastanawiałam się co z nich przygotować, aż naszedł mnie pomysł na placuszki z jabłkami, których nie jadłam od niepamiętnych czasów. Taki kolejny smak dzieciństwa;) Jest to banalnie proste, a jednocześnie niesamowicie smaczne danie. Może równie dobrze stanowić danie główne jak i deser czy podwieczorek.
Skladniki:
Jabłka obrać i pokroić w niezbyt cienkie plasterki wielkości kęsa.
- 3 – 4 jabłka
- 400ml wody
- 400ml mleka
- 1 duże jajko
- 200-300g mąki
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki soli (można nawet więcej, zależy od soli, należy spróbować pierwszego placuszka i ewentualnie doprawić ciasto do smaku)
- masło
- cukier puder, cynamon do podania
Przygotowanie:
W dużym naczyniu wyrobić ciasto: wlać wodę, mleko, wbić jajko, dodać make, sól, cynamon i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste, żeby zbytnio nie rozlewało się na patelni, jeżeli będzie za rzadkie dodać mąki i dobrze rozrobić. Moja metoda na wylewanie placuszków z jabłkami jest następująca: do łyżki wazowej wkładam 3 – 4 kawałki jabłka, nabieram niewielką ilość ciasta, lekko mieszam, aby jabłka pokryły się ciastem i tak przygotowaną mieszankę wlewam na patelnię. Smażyć na niewielkim ogniu aż ciasto na wierzchu zacznie wysychać, przerzucić łopatką na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem i/lub cynamonem.
Gratuluję wspaniałego bloga oraz smacznych i prostych przepisów!
OdpowiedzUsuńPlacuszki idealne przede wszystkim na niedzielne leniwe poranki ;)
Pozdrawiam i zapraszam do dodania bloga na listę Top Blogi na znajdzprzepisy.pl!
Dziękuję! Placuszki owszem są wyśmienite i zdecydowanie nadają się do przygotowania w weekendowy poranek, bez pośpiechu i na spokojnie;)
UsuńPS. Dziękuje za zaproszenie.
śliczny post. bardzo lubie takie bez reklam:)) smacznego)
OdpowiedzUsuńDziękuje! cieszę się że się podoba;) A to że bez reklam... wiedziałam że ktoś w końcu to doceni;)
Usuń