niedziela, 25 listopada 2012

Mój pierwszy chleb


Tu gdzie mieszkam, czyli na Wyspach, niezwykle trudno kupić dobry, smaczny chleb. Tutejsze pieczywo to głównie wszelkiego rodzaju chleby tostowe lub nadmuchane a la francuskie pieczywo z marketów. Jest tu co prawda polska piekarnia i w polskich sklepach można kupić tradycyjne pieczywo, jednak ja w sumie rzadko chadzam do tych sklepów, w związku z czym raczej nie kupuję polskiego pieczywa. Poza tym, nawet będąc w Polsce, rzadko jadam tradycyjny chleb. Mieszkając tutaj już od kilku lat bardzo przyzwyczaiłam się do jedzenia kanapek zrobionych z tortilli, czyli tzw. wrapów. Czasami jednak nachodzi mnie ochota na dobry chlebek, szczególnie gdy mam pyszną, pachnącą, polską wędlinkę;) Dlatego też w końcu postanowiłam upiec własny chleb. Nosiłam się z tym zamiarem już od dawna, lecz jakoś przez dlugi czas nie mogłam się zmobilizować. Dziś jednak korzystając z weekendu i dużej ilości wolnego czasu, na spokojnie i bez pośpiechu przygotowałam ciasto, postawiłam pod grzejnikiem do wyrośnięcia, wstawiłam do piekarnika, a następnie przez szybkę patrzyłam jak pięknie rośnie i się rumieni;)
Skorzystałam z ponoć możliwie najprostszego przepisu na chleb dla laika - początkującego piekarza. Chleb, który jak mi powiedziano - zawsze wychodzi. I o dziwo - udał się! Mimo, że wszelkie ciasta i inne wypieki raczej mi nie wychodzą;) 
W związku z tym mogę ten przepis polecić każdemu, kto chce rozpocząć przygodę z domową piekarnią, jest niezmiernie prosty w przygotowaniu.
Przepis zaczerpnęłam od mojej przyjaciółki, której chlebki miałam okazję próbować osobiście, a które i Wam gorąco polecam! Więcej możecie znaleźć na młodym jeszcze blogu HappinessIn a Pot.

chleb orkiszowy
Skladniki:

  • 400g mąki orkiszowej
  • 3,5g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 300ml letniej wody
  • garść nasion słonecznika
  • łyżka mleka
  • sezam do posypania

chleb orkiszowy

Przygotowanie:

W misce wymieszać wszystkie suche składniki: makę, sól i drożdże. Następnie dodać płynne składniki: miód, oliwę i wodę. Wyrabiać około 10 minut. Podczas wyrabiania dodać nasiona słonecznika.
Podłużną foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, ułożyć w niej ciasto, dokładnie upychając. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny). Po tym czasie ciasto powinno wypełnic foremkę. Posmarować mlekiem, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez 40 – 50 minut. Wyjąć z formy i studzić na kratce. Dobrze upieczony chleb powinien wydawać głuchy dzwięk podczas opukiwania. 

chleb orkiszowy

chleb orkiszowy

Na bazie tego pysznego chleba można przygotować takie oto wspaniałe, wiosenne kanapeczki;) 

chleb orkiszowy

chleb orkiszowy

Smacznego


12 komentarzy:

  1. Oh wow, chwilę mnie nie było, a tu taki sukces!!!! Gratuluję i bardzo się cieszę, że wyszedł. I jaki piękny! Aż mi ślinka cieknie na widok tych wiosennych kanapeczek :)
    Jeszcze raz gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ja tez bardzo sie ciesze i jestem dumna:) Wyszedl bardzo ladny i smaczny i to za pierwszym razem;)

      Usuń
  2. Ależ Ci gratuluję! Też muszę zrobić chleb. Od dawna się do tego przymierzam, ale jakoś mi nie po drodze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje! ja tez sie dlugo do neigo zabieralam, w koncu sie zmobilizowala i wyszlo takie cudo;)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chleb domowej roboty, uwielbiam też polskie chleby, mają unikalny smak. Na zdjęciach widzę, że pięknie ci wyszed :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez bardzo lubie rozne chlebki ;) I owszem wyszedl pieknie! Polecam! :)

      Usuń
  5. Witaj widzialam na jednym z blogow ,ze napisalas ,ze masz maszyne a cos ci nie wychodzi i jakos tak sobie pomyslalam ,ze przyda Ci sie ten link :
    http://szyjesobie.blogspot.de/2012/12/poszewka-z-wypustka-step-by-step.html
    Powodzenia Kochana i wierze ,ze uda Ci sie uszyc podusie i nawet wiecej :) Trzymam kciuki :) Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeszcze jedno chlebek wyszedl Ci sliczny i zaapewne smaczny :)

      Usuń
  6. Robilam ten chlebek wiele razy ale pierwszy raz od kiedy sie przeprowadzilam do Sydney. W Australi maka orkiszowa jest zupelnie inna. Ponoc jest dostepnych kilka rodzaji ale ja znalazlam tylko biala. Jest mega droga $10 (£5,60 - 30zl) za kilogram! Chleb wyrosl pieknie, sezam sie trzyma (!) chleb jest ciezki i bardzo sycacy. Zupelnie inaczej smakuje ale jest pyszniutki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie droga ta mąka ;/ale najważniejsze, że się udał i że był smaczny;)
      PS. Jak się żyje w Australii?? :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...