Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami
Dziś chciałabym zaprezentować Wam pyszne roladki z piersi indyka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami. Jest to może nieco pracochłonne danie, ale każda minuta spędzona na jego przygotowaniu jest czasem dobrze spędzonym;) Danie jest po prostu przepyszne, szczególnie dla fanów suszonych pomidorów, które jako farsz idealnie komponują się z indycza piersią. Polecam na np. niedzielny obiad;)
Składniki:
- 4 ładne duże, równe płaty z piersi indyka
- opakowanie cienko pokrojonego boczku
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- 2 łyżki serka mascarpone
- kilka zielonych oliwek
- sól, pieprz
Surówka*:
- biała i czerwona kapusta w równych proporcjach (po 2 garście)
- 1 duża marchewka
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Surówka*:
Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku sola i pieprzem, doprawić jogurtem (wersja light) lub jogurtem z dodatkiem majonezu (wersja smaczniejsza). Wszystko dokradnie wymieszać.
Roladki:
Plastry piersi z indyka delikatnie rozbić na dość cienkie kotleciki, posolić i popieprzyć.
W niewielkim naczyniu umieścić pomidory i serek mascarpone i dokładnie zmiksować, aby powstała jednolita, dość gęsta masa.
2-3 plastry boczku ułożyć obok siebie (mogą nawet nieco na siebie nachodzić, lub ścisłe przylegać) na płaskiej, równej, dość dużej powierzchni i trochę go "rozciągnąć", przeciągając po nim nożem. Na tak przygotowanym boczku położyć plaster piersi z indyka, posmarować masa z suszonych pomidorów, położyć kilka plasterków oliwek. Następnie dokładnie zrolować. Boki roladki wcisnąć do wewnątrz, lub "zakleić" boczkiem. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami, jednak sam boczek powinien dobrze skleić roladki. Ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec przez 20-30 minut. Podawać z surówką i ziemniakami.
Smacznego!
* Przepis na te surówkę pochodzi z książki "Jamie - 15 minut".
kochana, u mnie ostatnio było identyczne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńNaprawde!? No prosze i co dobre bylo, prawda?? :)
UsuńWyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje ;)
UsuńCiekawe połączenie - oliwkami jeszcze nie faszerowałam ale suszonymi pomidorami już tak no i wyszło pysznie :) !
OdpowiedzUsuńMoim zdaneim oliwki pasuja do suszonych pomidorow i do indyka - smakowalo bardzo dobrze;)
UsuńWyglądają fantastycznie te roladki.
OdpowiedzUsuńA dziekuje i polecam oczywiscie :)
UsuńWyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje, ciesze sie, ze sie podobaja;) I oczywiscie polecam! :)
Usuń