wtorek, 19 listopada 2013

Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami

Dziś chciałabym zaprezentować Wam pyszne roladki z piersi indyka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami. Jest to może nieco pracochłonne danie, ale każda minuta spędzona na jego przygotowaniu jest czasem dobrze spędzonym;) Danie jest po prostu przepyszne, szczególnie dla fanów suszonych pomidorów, które jako farsz idealnie komponują się z indycza piersią. Polecam na np. niedzielny obiad;)


faszerowane roladki z indyka


Składniki:
  • 4 ładne duże, równe płaty z piersi indyka
  • opakowanie cienko pokrojonego boczku
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • kilka zielonych oliwek
  • sól, pieprz
Surówka*:
  • biała i czerwona kapusta w równych proporcjach (po 2 garście)
  • 1 duża marchewka
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz


faszerowane roladki z indyka

Przygotowanie:

Surówka*:
Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku sola i pieprzem, doprawić jogurtem (wersja light) lub jogurtem z dodatkiem majonezu (wersja smaczniejsza). Wszystko dokradnie wymieszać.

Roladki:
Plastry piersi z indyka delikatnie rozbić na dość cienkie kotleciki, posolić i popieprzyć.
W niewielkim naczyniu umieścić pomidory i serek mascarpone i dokładnie zmiksować, aby powstała jednolita, dość gęsta masa.
2-3 plastry boczku ułożyć obok siebie (mogą nawet nieco na siebie nachodzić, lub ścisłe przylegać) na płaskiej, równej, dość dużej powierzchni i trochę go "rozciągnąć", przeciągając po nim nożem. Na tak przygotowanym boczku położyć plaster piersi z indyka, posmarować masa z suszonych pomidorów, położyć kilka plasterków oliwek. Następnie dokładnie zrolować. Boki roladki wcisnąć do wewnątrz, lub "zakleić" boczkiem. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami, jednak sam boczek powinien dobrze skleić roladki. Ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec przez 20-30 minut. Podawać z surówką i ziemniakami.


faszerowane roladki z indyka

Smacznego!

* Przepis na te surówkę pochodzi z książki "Jamie - 15 minut".

10 komentarzy:

  1. kochana, u mnie ostatnio było identyczne jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawde!? No prosze i co dobre bylo, prawda?? :)

      Usuń
  2. Ciekawe połączenie - oliwkami jeszcze nie faszerowałam ale suszonymi pomidorami już tak no i wyszło pysznie :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaneim oliwki pasuja do suszonych pomidorow i do indyka - smakowalo bardzo dobrze;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje, ciesze sie, ze sie podobaja;) I oczywiscie polecam! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...