Kuczak w sosie migdałowym
8.7.14
2
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
kurczak
,
Łatwe
,
mięso
,
migdały
,
Szybkie (do pół godziny)
Miesne wtorki
Dziś zapraszam na kurczaka w sosie migdałowym wg przepisu G. Ramsaya z książki Great Escape. Jest to danie kuchni indyjskiej, w której bardzo często używa się orzechów, w tym mielonych, ktore maja za zadanie zagęszczenie sosu. Danie jest delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam!
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 2cm świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 25g migdałów w płatkach
- 2 średnie cebule
- kawałek laski cynamonu
- 4 ziarenka zielonego kardamonu
- 3 goździki
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 50g mielonych migdałów
- 300ml jogurtu naturalnego
- oliwa lub masło klarowane do smażenia
Kurczaka pokroić w kostkę wielkości kęsa, włożyć do miski i dodać do niego czosnek wyciśnięty przez praskę, stary imbir, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, aby kurczak dokładnie pokrył się przyprawami. Miskę zakryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów, aby zrobiły się lekko brązowe.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę lub masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć przez kilka minut aż się zeszkli. Dodać cynamon, kardamon i goździki i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać przyprawy sypkie - kmin, kolendrę, kurkumę oraz mielone migdały. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Następnie dodać zamarynowanego kurczaka, dokładnie wymieszać, aby pokrył się cebulą i przyprawami. Przesmażyć go chwilę na dużym ogniu, aby mięso się "zamknęło", następnie zmniejszyć ogień, stopniowo wlać jogurt, wymieszać i powoli dusić przez kilkanaście minut lub do czasu aż kurczak będzie usmażony.
Gdy kurczak będzie gotowy nakładać na miseczki, posypać uprażonymi migdałami. Podawać z chlebkiem naan.
Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis, brzmi smakowicie. Uwielbiam kuchnię orientalną, więc tym bardziej koniecznie będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńJezeli lubisz takie danie, to koniecznie polecam wyprobowac :) Podobnie jak inne dania luchni indyjskiej ;)
Usuń