Włoska zupa pomidorowa
10.7.14
0
Banalne
,
kuchnia włoska
,
Kulinaria
,
migdały
,
pomidory
,
Szybkie (do pół godziny)
,
zupa
Płynne czwartki
Zapraszam na pierwszy wpis z serii "Płynnych czwartków" - od dziś co czwartek będę przedstawiać przepis na pyszną zupę. Zaczynam od wspaniałej, letniej, włoskiej zupy ze świeżych pomidorów z dodatkiem mielonych migdałów - pychotka!
Składniki:
- 1 średnia czerwona cebula
- 700g świeżych dojrzałych pomidorów
- 400ml bulionu warzywnego
- 50g mielonych migdałów
- 100ml śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- bazylia
- sól, pieprz
- łyżka masła do smażenia
Przygotowanie:
Na suchej patelni uprażyć migdały (ostrożnie, aby ich nie przypalić!)
W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić je przez kilkanaście minut aż zmiękną, puszczą sok i zejdzie z nich skórka. Wlać bulion i gotować przez kilkanaście minut. Zupę dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Krem zaprawić śmietaną, dodać uprażone mielone migdały i cukier. Chwilę podgrzewać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Podawać gorącą przybraną śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.