Sałatka z fasolki, grilowanej cukini i pomidorków
11.7.14
2
Banalne
,
cukinia
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
fasolka
,
Kulinaria
,
pomidory
,
sałatka
,
Szybkie (do pół godziny)
Dziś nadeszła pora na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania pod hasłem 3 po 3, czyli danie przygotowane jedynie z 3 składników. Miało ono zawierać fasolkę, pomidory i cukinię - wszystkie te wspaniałe, letnie warzywa, które obecnie zalewają wszystkie ryneczki i warzywniaki. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z fasolki szparagowej, grillowanej cukinii i pomidorków. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne.
Wraz ze mną wyzwania podjęła się Panna Malwinna i Justinka.
Składniki:
- 400-500g zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała cukinia
- 200g pomidorków koktajlowych
- 3 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby zachowała kolor. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plasrterki, należy jednak uważać, aby się nie przypalił, bo wtedy stanie się gorzki. Następnie dodać do niego ugotowaną fasolkę i dokłądnie wymieszać.
Cukinie pokroić w niezbyt grube plastry i zgrilować (ja zrobiłam to na zamykanym grilu elektrycznym).
Pomidorki przesmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy, aż zrobią się miękkie, a skórka zacznie się marszczyć.
Fasolkę ułożyć na półmisku, na niej ułożyć zgrilowaną cukinię i pomidorki. Wszystko oprószyć solą i pieprzem i natychmiast podawać
Smacznego!
bardzo fajna sałatka, uwielbiam sałatki... szkoda, że nie mam dostępu do grilla.. chyba, że można zgrilować na patelni:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
:)
Tak, nada się patelnia grilowa, ale można to także zrobić w piekarniku ;) Wtedy można zrobić to razem z pomidorkami ;)
Usuń