Jajka zapiekane z porem i wędzonym łososiem
Dziś sobota, a wraz z nią chciałabym Wam zaproponować pierwszy post z serii "Śniadanie do łóżka". Wolna i deszczowa sobota to idealna pora na przygotowanie czegoś pysznego do jedzenia. Niespiesznie można zabrać się za szykowanie i pichcenie. Dziś postanowiłam zrobić jajka zapiekane w kokilkach z porem i wędzonym łososiem. Muszę przyznać, że to danie przeszło moje najśmielsze oczekiwania - okazało się być po prostu przepyszne! Nawet K., który jest moim wielkim krytykiem, bardzo je chwalił, a muszę przyznać, że jest bardzo wybredny i trudno zadowolić jego podniebienie. Dzisiejsze zapiekane jajka były rewelacyjne, delikatne i kremowe.
Składniki:
- 1 duży por
- 100-150g wędzonego łososia
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka serka Philadelphia
- 2 nieduże jajka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło. Pora pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle aż zmięknie. Łososia pokroić w drobną kostkę i dodać do pora. Wszystko chwilę smażyć, dodać śmietanę i serek Philadelphia, doprawić solą i pieprzem oraz gałkową muszkatołową.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kokilki posmarować masłem, napełnić je usmażonymi porami (do połowy wysokości naczynia), zrobić niewielkie zagłębienie i wbić jajko, na wierzchu można jeszcze delikatnie posolić i popieprzyć, ewentualnie posypać papryką. Kokilki ustawić na blasze napełnionej gorącą wodą, wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 10 minut, lub do czasu aż białka będą ścięte, a żółtka płynne.
Natychmiast podawać, najlepiej z grillowaną bułeczką.
Smacznego !
wyglądają fantastycznie! w sam raz na idealne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie! Jutro zamierzam wyprobowac tyle ze ze zwyklym lososiem. Wedzonego nie lubie niestety. Dam znac
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i się okazało te Twoje danie...przepyszne!!
OdpowiedzUsuńPolecam również swoje dania :)
To super! bardzo się cieszę, że smakowało ;)
Usuń