Printfriendly

Parmigiana di melanzane

czyli zapiekanka z bakłażanów. Wspaniałe danie kuchni włoskiej, idealnie wpasowujące się w sezon na oberżyny. Jest to rarytas dla wszystkich fanów tego wspaniałego warzywa. Przygotowaliśmy je w ramach wspólnego gotowania wraz z Mirabelka i Bartoldzikiem.

zapiekanka z bakłażanów


Składniki:
  • 3-4 bakłażany
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100ml przecieru pomidorowego (pasaty)
  • 1 łyżeczka cukru
  • oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 200g mozzarelli
  • 100g parmezanu
  • 50g bułki tartej

zapiekanka z bakłażanów

Przygotowanie:

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra. Posolić i położyć, aby skruszały.
W międzyczasie na patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pomidory i smażyć przez chwilę z czosnkiem, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, oregano i bazylię oraz sól i pieprz. Dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie zmiksować.
Bakłażana opłukać z soli i osuszyć. Rozgrzać dużą patelnię, plastry bakłażana smarować oliwą i smażyć kilka minut aż oberżyna zmięknie i lekko się przyrumieni, posmarować drugą stronę oliwą i odwrócić, smażyć przez kolejne kilka minut aż się przyrumieni. Zdjąć z patelni i smażyć kolejne porcje. 
Żaroodporne naczynie wylać niewielką ilością zmiksowanego sosu pomidorowego, na nim ułożyć warstwę bakłażanów, posypać je mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem. Ułożyć kolejną warstwę bakłażanów, polać sosem pomidorowym, posypać mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem. Czynność powtarzać aż do wyczerpania plastrów bakłażana. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy. Wierzch zapiekanki posypać serem i bułką tartą wymieszaną z niewielką ilością oliwy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30 minut. 
 
zapiekanka z bakłażanów

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger