Ciasto z cukinią
Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować dowolne danie z wykorzystaniem cukinii lub kabaczka, które obecnie królują we wszystkich sklepach i na ryneczkach. Jest to wspaniale warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu, można je wykorzystać do przygotowania dowolnego dania, można je piec, gotować, smażyć, a także jeść na surowo. Ja dziś postanowiłam przygotować ciasto z cukinią. Powoli chyba zaczynam się wyrabiać i dochodzić do wprawy w prostych wypiekach, ponieważ to ciasto uważam za bardzo udane:) Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne i niezbyt słodkie. Bardzo wszystkim polecam ponieważ jest przepyszne;)
Zobaczcie jak poradzili sobie z cukinia pozostali uczestnicy wyzwania: Lejdi, Mirabelka, Bartoldzik, Gin, Shinju i Panna Malwinna.
- 2 duże jajka
- 120ml oliwy z oliwek
- 85g brązowego cukru
- 350g obranej cukinii startej na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 300g maki
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 85g orzechów włoskich
- 100g rodzynek
- szczypta soli
Przygotowanie:
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem i oliwą, następnie dodać aromat waniliowy i startą cukinie.
W drugiej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki: make, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę, proszek do pieczenia, sol oraz orzechy i rodzynki.
Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać.
Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, lub do czasu aż patyczek wkłuty w ciasto będzie suchy.
Smacznego!
Wilgotne ciasta to coś dla mnie! Zapisuję przepis, być może niedługo wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń