Szybki kurczak w 5 smakach
19.5.15
2
danie główne
,
Kulinaria
,
kurczak
,
Łatwe
,
mięso
,
sweet-chilli
,
Szybkie (do pół godziny)
Miesny wtorek
Dziś wtorek w związku z czym dodaję mięsny przepis. Postanowiłam zaproponować Wam bardzo prosty przepis na szybkiego kurczaka w 5 smakach. Przepis pochodzi z książki "Jamie 15 minut". Jak już kiedyś wspominałam bardzo lubię tego kucharza, moim zdaniem jest naturalny i ma ogromną pasję do tego co robi. Jego programy mogę oglądać w kółko, są takie wciągające i przekonywujące, że od razu chce się zacząć gotować. Wspominałam również o tym, że dania, które podaje za 15-minutowe w praktyce ciężko przygotować w tym czasie, nie wszystkie także powalają smakiem, nie można jednak zaprzeczyć, że proponuje dania szybkie i łatwe, takie jakie lubię najbardziej. Dlatego też postanowiłam wypróbować kolejny z pomysłów Jamiego i przygotować kurczaka w 5 smakach z dodatkiem sosu sweet-chilli z sałatką warzywną z cytrynowym jogurtem.
Składniki:
Do miesa
Do miesa
- wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie piers z kurczaka)
- 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków
- 2 łyżki sosu sweet chilli
- sezam
- sol, pieprz
- pół sałaty lodowej
- pół czerwonej cebuli
- pół zielonego ogórka
- dwie garście pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłymi)
- garść czarnych oliwek
- sok z polowy cytryny
- kawałek sera feta
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Mięsa
Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i przyprawa 5 smaków, przykryć papierem do pieczenia lub folią i delikatnie rozbić na kotleciki grubości około 2cm (najlepiej robić to walkiem). Smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Odlać z patelni nadmiar tłuszczu i wody jaka wydobędzie się podczas smażenia, postawić z powrotem na palniku, polać kurczaka sosem sweet chilli i oprószyć sezamem, smażyć jeszcze przez chwile aż sos się skartelizuje.
Sałatki
Sałatę grubo pokroić, cebulę pokroić w cienkie krążki, ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko umieścić w misce, dobrze posolić i popieprzyć. Dodać pokrojone pomidory, oliwki i wszystko delikatnie wymieszać, na wierzchu posypać pokruszoną fetą. W niewielkiej miseczce wymieszać jogurt z sokiem cytryny, solą i pieprzem do smaku. Podawać obok sałatki.
Smacznego!
może kiedyś zaskoczę moich mięsożerców!:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń