Jajecznica z chorizo
Sobotnie śniadanie
Już dawno nie robiłam jajecznicy, a jeszcze dawniej na blogu nie było na żadne takie danie przepisu. Dlatego też dziś postanowiłam przygotować jajecznicę z chorizo. Ostatnio bardzo polubiłam tę hiszpańską kiełbaskę i postanowiłam dodać ją do jajek. W ten sposób powstała bardzo smaczna, lekko pikantna jajecznica. Polecam!
Składniki:
- pół laski pikantnego chorizo
- 1 mała cenula
- 1 ząbek czosnku
- 5 jajek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Chorizo pokroić na plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Poczekać aż zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, zmniejszyć ogień. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać i smażyć aż cebula się zeszkli, a chorizo będzie przypieczone. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać i poczekać aż się lekko zetną, wymieszać ponownie i smażyć do chwili uzyskania pożądanej konsystencji. Natychmiast podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.