Noodle z mięsem mielonym
3.11.15
0
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
drób
,
indyk
,
kuchnia tajska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
makaron ryżowy
,
mięso mielone
,
sweet-chilli
Mięsny wtorek
W związku z trwającą akcją kulinarną - kuchnia tajska postanowiłam zasypać Was przepisami z tej części świata i jednocześnie nieco Wam tę kuchnię przybliżyć. Kuchnia azjatycka, a szczególnie tajska należy do moich ulubionych, staram się ją odkrywać samodzielnie, jednak moim marzeniem jest wizyta w tym kraju i spróbowanie tej autentycznej.
Kuchnia tajska jest prosta i szybka, wymaga jednak sporej ilości składników, ziół i przypraw, gdy już jednak uda się je skompletować to gotowanie to sama przyjemność. Dziś zapraszam Was na proste i szybkie, lekko pikantne, tajskie danie z mięsa mielonego z noodlami.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 450g mielonego z indyka
- 100g pędów bambusa
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sosu sweet - chilli
- 150g cienkiego makaronu ryżowego
- dymka i papryczka chilli do przybrania (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i odstawić aż zmięknie, następnie odcedzić.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki aż lekko zbrązowieje. Dodać pastę curry i chwilę przesmażyć, dodać mięso i kurkumę, rozdrobnić, wymieszać i smażyć aż mięso będzie usmażone. Dodać pędy bambusa, sos rybny, sos sojowy i sos sweet-chilli oraz cukier, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać makaron i wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem i mięsem. Natychmiast podawać przybrane dymką i papryczką chili.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.