Sałatka z łososiem i granatem
Na lekkie rozpoczęcie tygodnia polecam pyszną sałatkę z łososiem i granatem. Po raz pierwszy zobaczyłam przepis na tę sałatkę w nowej serii programu z Nigelą Lawson - Nigella Simple. Przede wszystkim zaintrygował mnie sposób przygotowania łososia - zawsze chciałam, aby moja ryba była bardzo soczysta i rozpływająca się w ustach, a przygotowanie go tak jak Nigella to własnie gwarantuje. Ryba jest delikatna i wilgotna. Jakiś czas po obejrzeniu programu trafiłam na książkę z przepisami z tej serii - od razu postanowiłam ją kupić i zacząć wypróbowywać nowe propozycje tej ikony brytyjskiej sceny kulinarnej. Jeżeli chcielibyście przeczytać coś więcej o tej książce, to koniecznie dajcie znać!
Nie byłabym jednak sobą, gdybym nieco nie zmodyfikowała tego przepisu;) W oryginale autorka poleca dodać awokado, ja jednak, aby ożywić kolorystycznie ten talerz, dodałam pięknych, soczystych i trzaskających pestek granatu ;)
Sałatka z łososiem na chrupiącej sałacie z dodatkiem kwaskowego sosu balsamicznego i słodkimi pestkami granatów to ostatnio moje ulubione połączenie ;)
Polecam wszystkim, szczególnie tym dbającym o linie - sałatka jest lekka i pożywna, a do tego niesamowicie smaczna.
Składniki:
- 2 filety z łososia (250-300g)
- 2 dymki
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- sok z połowy cytryny
- 1-2 łyżeczki soli morskiej
- garść pestek dyni
- mieszanka sałat
- 1 łyżka octu jabłkowego (lub ryżowego, jest delikatniejszy)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- pestki granatu
- sos balsamico (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Łososia włożyć do małego rondelka lub na głęboką patelnię, zalać zimną wodą, dodać dymkę, ziarna pieprzu, sok z cytryny i sól. Zagotować, gdy woda się zagotuje odwrócić filety na drugą stronę, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 7 minut. Wyjąć filety z wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy ryba będzie zimna - zdjąć skórę.
W międzyczasie na suchej patelni uprażyć pestki dyni, należy uważać, aby ich nie przypalić! Przesypać na talerz, aby ostygły.
Na dużym talerzu ułożyć sałatę, skropić octem i wymieszać. Na sałacie ułożyć podzielonego na cząstki wielkości kęsa łososia. Polać oliwą z oliwek, posypać pestkami dyni i granatu i podawać. Opcjonalnie polać sosem balsamicznym - mnie tak podana sałatka bardzo smakowała;)
Smacznego!
Jak na razie granat w sałatce dodawałam tylko do kaczki, ale z łososiem to musi również obłędnie pasować.
OdpowiedzUsuń