Kurczak Jalfrezi
12.1.16
6
bez glutenu
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
kurczak
,
Łatwe
,
mięso
,
papryka
Mięsny wtorek
Od dość dawna nie przygotowywałam żadnego dania kuchni indyjskiej i muszę przyznać, że bardzo się za tymi smakami stęskniłam. Dlatego też ostatnio postanowiłam przygotować taki aromatyczny obiad. Zdecydowałam się na kurczaka jalfrezi, ponieważ w domu miałam spory zapas papryki, a to własnie papryka jest, poza mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, choć dość ostra, lecz jej ostrość można regulować poprzez ilość dodanej pasty curry. Polecam!
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka lub wyfiletowanych udek
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 średnia cebula drobno posiekana
- 2 - 3 kolorowe papryki (użyłam czerwonych) pokrojone w kostkę
- 2-3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- kawałek świeżego imbiru startego na tarce (około 2cm)
- 1 łyżka pikantnej pasty curry (np. Pattaks)
- szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka soli
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- świeża kolendra (użyłam suszonej)
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim nasiona kminu aż zaczną strzelać, następnie dodać cebulę, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Dodać paprykę i smażyć aż zmięknie.
Dodać pastę curry oraz przyprawy: kolendrę, kmin, sól i ewentualnie ostrą paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut.
Dodać paprykę i smażyć aż zmięknie.
Dodać pastę curry oraz przyprawy: kolendrę, kmin, sól i ewentualnie ostrą paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut.
Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć około 5-7 minut.
Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone.
Podawać przybrane kolendrą z ryżem lub chlebkiem nan.
Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone.
Podawać przybrane kolendrą z ryżem lub chlebkiem nan.
Smacznego!
Indyjska kuchnia idealna na zimę <3 Cudowna potrawka, uwielbiam takie aromatyczne, warzywne z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńTak, indyjskie potrawy idealnie nadaja sie na chlodne, zimowe dni:) Sa cudownie pachnace i rozgrzewajace :)
UsuńAle fajny przepis, coś innego na obiad. Z chęcią wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mojebistro.pl
Ciesze sie, ze sie podoba i koniecznie polecam wyprobowac! :)
UsuńTak podanego kurczaka nie mógłbym sobie odmówić :D
OdpowiedzUsuń"1 łyżeczka mielonego kminu" - mowa tu o kminie rzymskim? Że w odróżnieniu do tego co wyżej ten jest mielony?
OdpowiedzUsuń