Zupa dyniowa w pięciu smakach
21.1.16
0
bez glutenu
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
dynia
,
kuchnia fusion
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
zupa
Płynne czwartki
Zimą warto sięgnąć po dynię, która idealnie nadaje się do przygotowania wspaniałej, gęstej i aromatycznej zupy. Przeglądając książkę "Smaczne Zupy" natknęłam się na ciekawy przepis na krem z dyni z dodatkiem chińskiej przyprawy pięć smaków i od razu stwierdziłam, że to musi być fantastyczne połączenie! Koniecznie musiałam ją wypróbować i tak dzielę się dziś z Wami tym wspaniałym przepisem. Zupa okazała się cudowna - słodka, pachnąca orientalnymi przyprawami: cynamonem, goździkami i anyżem, idealna na mroźne, zimowe dni. Gorąco polecam!
Składniki:
- 1 średnia dynia (około 1kg po obraniu i usunięciu pestek)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
- 1 litr wody
- łyżka masła
Przygotowanie:
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posolić i popieprzyć, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez około 30 minut lub do czasu aż dynia zmięknie (nie musi być całkowicie upieczona, będzie jeszcze gotowana).
W dużym garnku roztopić masło i zaszklić na nim drobno posiekaną cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać przyprawę pięć smaków, dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejną minutę.
Upieczoną dynię dodać do cebuli, zalać wodą i zagotować. Dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut, aby smaki się połączyły. Garnek zestawić z palnika i odstawić, aby zupa chwilę ostygła. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem i podawać przybraną np. pestkami dyni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.