Zapiekanka ziemniaczano - porowa
22.1.16
2
bez glutenu
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie wegetariańskie
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
por
,
ziemniaki
Wege piątek
Zapiekanka ziemniaczano - porowa to smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, które może stanowić dodatek do mięs, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego. Jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale zdecydowanie jest tego warta. Polecam Wam wypróbować tę zapiekankę, ponieważ wg mnie połączenie ziemniaków z porami jest idealne, podobnie jak w zupie ziemniaczano - porowej.
Jeżeli jesteście ciekawi innych wersji takiej ziemniaczanej zapiekanki to zajrzyjcie do Malwiny lub Emilii po ich propozycje.
Jeżeli jesteście ciekawi innych wersji takiej ziemniaczanej zapiekanki to zajrzyjcie do Malwiny lub Emilii po ich propozycje.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 pory
- 150ml śmietany
- 150ml mleka
- listek laurowy
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- kawałek żółtego sera
- szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i chwilę obgotować w dobrze posolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić.
W międzyczasie do niedużego garnka wlać śmietanę, mleko, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu i gałkę muszkatołową, sól, lekko podgrzewać, aby aromaty się połączyły.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć warstwę ziemniaków, tak aby częściowo na siebie zachodziły. Posypać porami pokrojonymi w cienkie plasterki. Zalać niewielką ilością mleka i śmietany. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, porów i ponownie ziemniaki. Zalać mlekiem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-45 minut. Po tym czasie zdjąć folię, ziemniaki posypać startym żółtym serem i ostrą papryką. Zapiekać przez kolejne 15-20 minut.
Smacznego!
Pyszna zapiekanka (mimo tego, że nie przepadam za porem) ;)dodatkowo dodałam 100 g masła, na połowie trochę poddusilam pory a drugą część wyłożyłam na spód naczynia :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze zapiekanka smakowala :) A przepisy sa po to, aby je modyfikowac i dostosowywac do wlasnego smaku :)
UsuńPozdrawiam!