Sałatka z łososiem i pomelo
Mój mężczyzna pracuje w sklepie i w związku z tym często robi zakupy. Jednak zazwyczaj nie ogranicza się tylko do produktów z listy zakupów, ale dokłada też własnej inwencji i przynosi różne rzeczy, które "wpadną mu w oko" lub na które ma ochotę, a ja później muszę coś z nich przygotować. Tak było i tym razem, gdy w domu pojawiło się pomelo. Jest to owoc cytrusowy podobny do grejpfruta, choć mniej soczysty i nie tak cierpki. Dodam, że jest to gatunek naturalny, a nie hybryda w przeciwieństwie do grejpfruta, który został wyhodowany z połączenia słodkiej pomarańczy i właśnie pomelo. Owoc ten rośnie w południowej i południowo - wschodniej Azji. Pomelo można jeść samo, po obraniu z dużej ilości grubej, mięsistej skórki i błonki, lub może być wykorzystane do przygotowania np. sałatek, w których sprawdza się idealnie. Doskonale łączy się z rybami czy drobiem oraz wyrazistymi sosami. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo smaczną, lekką i aromatyczną sałatkę z łososiem i pomelo na tajską nutę. Przepis na to danie pochodzi z książki "Chinatown Kitchen".
Składniki:
- filet z łososia (250-300g)
- 100-200g pomelo
- garść kiełków fasoli
- 2 szalotki
- pół ogórka
- kilka listków mięty
- kilka listków kolendry
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 czerwona papryczka chili
- sok z połowy limonki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Filet z łososia natrzeć oliwą, położyć na zimnej patelni, skórą do dołu, powoli podgrzewać i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż skórka będzie chrupiąca. Następnie zmniejszyć ogień, rybę odwrócić i smażyć przez kolejną minutę lub do czasu aż nie będzie surowa. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Zdjąć delikatnie skórę, a łososia podzielić na kawałki wielkości kęsa.
Pomelo obrać ze skórki i błonek, podzielić na mniejsze kawałki i w dużej misce połączyć z kiełkami fasoli, drobno posiekaną szalotką, ogórkiem, miętą i kolendrą, następnie dodać łososia.
W moździerzu utłuc trawę cytrynową pokrojoną w cienkie plasterki z papryczką chili, dodać sok z limonki, cukier i sos sojowy, ubić i dokładnie wymieszać, aby wszystko się połączyło.
Sałatkę delikatnie wymieszać i polać sosem, udekorować przypieczoną skórką z łososia i podawać.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJest smaczna, polecam! ;)
Usuń