Printfriendly

Sałatka z łososiem i pomelo

Mój mężczyzna pracuje w sklepie i w związku z tym często robi zakupy. Jednak zazwyczaj nie ogranicza się tylko do produktów z listy zakupów, ale dokłada też własnej inwencji i przynosi różne rzeczy, które "wpadną mu w oko" lub na które ma ochotę, a ja później muszę coś z nich przygotować. Tak było i tym razem, gdy w domu pojawiło się pomelo. Jest to owoc cytrusowy podobny do grejpfruta, choć mniej soczysty i nie tak cierpki. Dodam, że jest to gatunek naturalny, a nie hybryda w przeciwieństwie do grejpfruta, który został wyhodowany z połączenia słodkiej pomarańczy i właśnie pomelo. Owoc ten rośnie w południowej i południowo - wschodniej Azji. Pomelo można jeść samo, po obraniu z dużej ilości grubej, mięsistej skórki i błonki, lub może być wykorzystane do przygotowania np. sałatek, w których sprawdza się idealnie. Doskonale łączy się z rybami czy drobiem oraz wyrazistymi sosami. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo smaczną, lekką i aromatyczną sałatkę z łososiem i pomelo na tajską nutę. Przepis na to danie pochodzi z książki "Chinatown Kitchen".


sałatka z pomelo, pomelo co z niego zrobić, sałatka z łososia z pomelo, pomelo jak to się je,


Składniki:

  • filet z łososia (250-300g)
  • 100-200g pomelo
  • garść kiełków fasoli
  • 2 szalotki
  • pół ogórka
  • kilka listków mięty
  • kilka listków kolendry
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

sałatka z pomelo, pomelo co z niego zrobić, sałatka z łososia z pomelo, pomelo jak to się je,

Przygotowanie:



Filet z łososia natrzeć oliwą, położyć na zimnej patelni, skórą do dołu, powoli podgrzewać i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż skórka będzie chrupiąca. Następnie zmniejszyć ogień, rybę odwrócić i smażyć przez kolejną minutę lub do czasu aż nie będzie surowa. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Zdjąć delikatnie skórę, a łososia podzielić na kawałki wielkości kęsa.


Pomelo obrać ze skórki i błonek, podzielić na mniejsze kawałki i w dużej misce połączyć z kiełkami fasoli, drobno posiekaną szalotką, ogórkiem, miętą i kolendrą, następnie dodać łososia.


W moździerzu utłuc trawę cytrynową pokrojoną w cienkie plasterki z papryczką chili, dodać sok z limonki, cukier i sos sojowy, ubić i dokładnie wymieszać, aby wszystko się połączyło.

Sałatkę delikatnie wymieszać i polać sosem, udekorować przypieczoną skórką z łososia i podawać.

sałatka z pomelo, pomelo co z niego zrobić, sałatka z łososia z pomelo, pomelo jak to się je,

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger