Syryjska sałatka ziemniaczana
13.6.16
7
Banalne
,
bez glutenu
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
mięta
,
sałata
,
Szybkie (do pół godziny)
,
ziemniaki
Po dłuższej przerwie zapraszam Was na nowy wpis. W tym miesiącu trwa arabska akcja kulinarna prowadzona tradycyjnie przez Malwinę z bloga Filozofia Smaku. Jak już wielokrotnie wspominałam, bardzo lubię kuchnię z tej części świata i na blogu możecie znaleźć wiele przepisów kuchni arabskiej. Dziś przygotowałam rewelacyjną syryjską sałatkę ziemniaczaną z miętą i czosnkiem, która idealnie nadaje się do jedzenia solo, ale także fantastycznie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, dzięki czemu możecie serwować ją do dań z grilla! Zaserwowałam ostatnio tę sałatkę moim znajomym i byli nią zachwyceni, dlatego mam nadzieję, że zasmakuje i Wam! :)
Składniki:
- 600-700g małych ziemniaków
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 0,25 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- garść świeżej mięty
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i przestudzić. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki (wielkości kęsa).
W niedużej miseczce utrzeć czosnek z solą (ja zrobiłam to w moździerzu), dodać pieprz, oliwę, sok z cytryny oraz posiekaną miętę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do dużej miski, zalać dressingiem i dokładnie wymieszać. Oprószyć pieprzem kajeńskim. Podawać solo lub do mięs, najlepiej z grilla.
Smacznego!
Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga. Komentarze mile widziane :) https://jaglusia.wordpress.com/
Tak są bardzo smaczne i orzeźwiające.
UsuńUwielbiam młode ziemniaki, w sumie wiele razy przyrządzałam je podobnie, tylko bez mięty, co zastosuję przy następnej okazji :)
OdpowiedzUsuńPolecam wyprobowac - sa pyszne, zamiast miety mozna taklze dodac natke pietruszki ;)
UsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńI równie pysznie smakuje ;)
UsuńZapowiada się pysznie ta sałatka.
OdpowiedzUsuń