Carpaccio truskawkowe
Wiem, że truskawki najlepiej smakują same, bez żadnych dodatków, jednak mogę Was zapewnić, że to carpaccio truskawkowe jest fantastyczne i niezwykle smaczne. Gorąco polecam je wypróbować i jetem pewna, że zakochacie się w nim podobnie jak ja. Może wydawać się to dziwne, ale przepis na to danie znalazłam w książce ze szwedzkimi przepisami, ale jak się okazuje na południu Skandynawii uprawia się duże ilości truskawek, którymi miejscowi się zajadają pod różnymi postaciami.
Składniki:
- 400-500g dużych truskawek, najlepiej schłodzonych
- szczypta drobnego cukru
- sos balsamiczny
Przygotowanie:
Truskawki pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na talerzu, oprószyć cukrem i polać sosem balsamicznym. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Truskawki z dodatkiem octu balsamicznego to istne niebo w gębie ;) Witam w akcji skandynawskiej po raz kolejny :)
OdpowiedzUsuńNo bylo po prostu pyszne! :) W oryginalnym przepisie byl bialy ocet balsamiczny z cukrem, ale slabo mi to smakowalo - takie zestawienie jak zaprezentowalam jest o wiele smaczniejsze ;) Polecam!
Usuńjakoś średnio mi się do widzi, ale jak polecacie to może warto zrobic
OdpowiedzUsuń