Sałatka ziemniaczana
29.7.16
2
Banalne
,
bez glutenu
,
jajka
,
kuchnia skandynawska
,
Kulinaria
,
ogórek
,
sałatka
,
ziemniaki
Wege piątek
Skandynawska akcja kulinarna powoli zbliża się do końca, jednak jeszcze dziś postanowiłam przygotować sałatkę ziemniaczaną, które są bardzo popularne w krajach skandynawskich. Ja również zasmakowałam w sałatkach z ziemniaków, choć muszę przyznać, że są one nieco ciężkie i tuczące, ale taka jest specyfika tej kuchni.
Jak dotąd na blogu pojawiła się sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i szwedzka sałatka ziemniaczana do których wypróbowania serdecznie Was zapraszam.
Składniki:
- 500g młodych ziemniaków
- 4 łodygi cienkiej dymki
- 1 czerwona cebula
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- 1 łyżeczka gładkiej ostrej musztardy
- 200ml kwaśnej śmietany
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, uważać aby ich rozgotować, odstawić aby wystygły.
W misce dokładnie wymieszać dymkę pokrojoną w plasterki, drobniutko pokrojoną czerwoną cebulę, ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, koperek, musztardę i śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki połączyć z sosem śmietanowym, delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerz, udekorować jajkami pokrojonymi w ćwiartki i koperkiem i podawać.
Smacznego!
Tak mało składników, takich ktore każdy lubi. Ekspozycja na zdjeciach piekna wiec pewnie tak smakuje. Ja juz nie mam pomyslow co jesc a tak szybko tak prosto mozna sobie cos przygotowac:)
OdpowiedzUsuńSalatki ziemniaczane maja to do siebie, ze sa bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy dadac kilka skladnikow i mamy na prawde fajne i smaczne danie;) Polecam!
Usuń